‘Amsterdam zegt Njet’: uitgeprocedeerde LHBT-vluchtelingen moeten hier kunnen blijven

‘Amsterdam zei #Njet! Geen LHBT-vluchtelingen terug naar Rusland‘: op zaterdag 19 september in de Hoftuin van de Hermitage. Een kleine honderd man had de moeite genomen de manifestatie bij te wonen, met Dolly Bellefleur als gastvrouw. Een ‘goeie greep’: Dolly weet als geen ander dit soort loodzware items met een gewiekste opmerking een beetje lucht te geven. Onlangs beloofde staatssecretaris Dijkhoff in een ambtsbericht dat roze Russen makkelijker asiel krijgen in ons land. Maar dat bericht ‘zei niets over uitgeprocedeerde Russen die al in Nederland zijn’, vond Sandro Kortekaas (van de Groningse galerie Mooiman), het brein achter de manifestatie.

In juli stond een uitgeprocedeerde Russisch homo bij hem op de stoep en riep wanhopig: ‘Teruggaan is mijn einde.’ Daarop ging Kortekaas aan de slag om te voorkomen dat vier uitgeprocedeerde Russische LHBT’s terug naar hun moederland moesten. ’Mijn Russische zomer’, zei Kortekaas over de maanden die volgden. En er gloort hoop. ‘De staatssecretaris maakt er werk van’, was de strekking van woorden van burgemeester Van der Laan die ook naar de Hoftuin was gekomen. In 2013 waren er in de hoofdstad twee grote demonstraties tegen de nieuwe antihomowet in Rusland, één gelijktijdig met een Russische culturele manifestatie To Russia with Love op het Museumplein. Van der Laan: ‘Daar lieten we zien dat je best kunt demonstreren zonder anderen in de weg te zitten.’ Hij herhaalde zijn oproep van toen: ‘Nederland moet een statenklacht tegen Rusland indienen bij het bij het Europees Strafhof.’

Met de duizenden vluchtelingen die op dit moment Europa binnenstromen, vallen een handjevol uitgeprocedeerde LHBT’s in het niet. ‘We moeten iedere vluchteling zien als individu, als mens’, zei SP-kamerlid Saron Gasthuizen. Ze pleit ervoor dat ons land ‘een veilig heenkomen moet zijn en blijven voor wie dat nodig heeft.’ Doelend op andersdenkenden als moslims en homo’s zei ze: ‘Ik weiger bang gemaakt te worden.’ PvdA-er Keklic Yücul: ‘We komen uit een tijd waarin het alleen maar beter leek te gaan’, maar die lijn kan ook naar beneden gaan. Yücel: ‘Vrijheid is nooit vanzelfsprekend.’ Jan-Bert Vroege (D66) wees erop dat Rusland niet het enige homofobe land is: er zijn er op dit moment maar liefst 76. Vroege: ‘Er moet één beleid komen voor álle LHBT-vluchtelingen, in Nederland en in heel Europa. Zegt Amsterdam njet tegen LHBT-vluchtelingen terug naar Rusland? Wij zeggen JA tegen iedereen die niet zichzelf kan zijn!’

Lees ook:Kiss-In: ‘Amsterdam zegt #Njet! Geen LHBT-vluchtelingen terug naar Rusland’
Lees ook:Reminder: Amsterdam zegt #Njet! Geen LHBT-vluchtelingen terug naar Rusland
Lees ook:Petitie voor ruimhartiger asielbeleid Russische LHBT’s
Lees ook:Flakkee Pride in Middelharnis als protest tegen homorel
Lees ook:Russische LHBT’s krijgen als ‘risicogroep’ makkelijk asiel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>