Russische LHBT’s krijgen als ‘risicogroep’ makkelijk asiel

Goed nieuws voor Russische LHBT-asielzoekers: vanaf nu krijgen ze als ‘risicogroep’ makkelijker asiel in Nederland. Dat maakte staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (en Asielzaken) maandag bekend. COC Nederland pleitte er in juni voor tijdens een gesprek met de bewindsman. Sinds in Rusland in 2013 een antihomowet inging, is de situatie voor roze Russen ‘ernstig verslechterd’, aldus het COC.

Door de Russische antihomowet ‘zijn de antihomo sentimenten onder de bevolking verder aangewakkerd’, schrijft Dijkhof in zijn brief van 7 september. ‘Ook verschaft de wet in de praktijk radicale groeperingen een vrijbrief om LHBT’s aan te vallen, te intimideren ofte discrimineren.’ Vanaf nu kunnen Russische LHBT’s ‘al met geringe indicaties van vervolging voor asiel in aanmerking komen’, aldus Dijkhoff. Hij erkent dat de situatie voor LHBT;s in heel Rusland ernstig is. Daarom mag aan Russische roze asielzoekers niet meer worden gezegd dat ze maar moeten verhuizen naar een andere plaats in Rusland. Dat kregen een aantal Russische LHBT-asielzoekers te horen, die met uitzetting werden bedreigd.

Lees ook:LHBT’s TsjetsjeniĆ« krijgen voortaan bijna automatsch asiel
Lees ook:Petitie voor ruimhartiger asielbeleid Russische LHBT’s
Lees ook:Russische homo’s krijgen sneller asiel
Lees ook:Russische homo’s mogen naar Nederland komen
Lees ook:Debat LHBT Asielzoekers over in De Balie Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>