Ban Ki-moon vindt verbod op homoseks in India ‘intolerant’

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, vindt het verbod op homoseks in India ‘intolerant’. Op 11 december 2013 haalde het Indiase Supreme Court een koloniale wet tegen sodomie onder het stof vandaan, om de uitspraak van het Hooggerechtshof in New Dehli in 2009 ongrondwettelijk te verklaren. Het leidde tot een golf van verontwaardiging onder LGBT-activisten en veel politici.

Ban Ki-moon staat ‘achter de gelijkheid van alle mensen te staan, ook diegenen die lesbisch, homoseksueel, transgender of biseksueel zijn’, liet hij maandag weten. Wetten zoals die in India ‘zijn in strijd met basisrechten op privacy en bescherming tegen discriminatie.’ Section 377 van het Indiase Wetboek van Strafrecht verbiedt ‘onnatuurlijke seks’, lees: homoseks. Overtreders van de wet riskeren tot tien jaar gevangenisstraf.  De wet dateert uit de 19e eeuw, toen in de Britse koloniën Victoriaanse wetten werden ingevoerd. Veel voormalige koloniën beroepen zich nog altijd op die wetten, bijvoorbeeld als het de roze medemens betreft.

Lees ook:India wordt homovriendelijker
Lees ook:India anderhalve eeuw terug met strafbaar houden homoseksualiteit
Lees ook:Rechters India moeten bestuderen of homoseks strafbaar moet blijven
Lees ook:Goeroe: yoga kan homoseksualiteit genezen
Lees ook:Homoseks volgens rechter India niet strafbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>