Denemarken was 25 jaar geleden eerste land met geregistreerd partnerschap

Deze maand viert Denemarken dat het 25 jaar geleden als eerste land ter wereld koppels van hetzelfde geslacht een geregistreerd partnerschap toestond. Op 1 oktober 1989 tekende het eerste homokoppel de benodigde papieren in het stadhuis van Kopenhagen. Afgelopen woensdag opende kroonprinses Mary van Denemarken een tentoonstelling over een kwart eeuw civiel partnerschap.

Pas twee decennia later, in 2012, werd in Denemarken het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Op 1 april 2001 stroomde de wereldpers naar het stadhuis van Amsterdam om getuige te zijn van het allereerste ‘homohuwelijk’ ter wereld. De titel is onjuist, het moet zijn ‘openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht’, maar zo’n mond vol ‘bekt niet lekker’ en is teveel tekst voor bijvoorbeeld in een titel boven een artikel.

 

Lees ook:Denemarken krijgt homohuwelijk
Lees ook:Homohuwelijk nu ook in Noorwegen
Lees ook:Russische homokoppels trouwen tijdens Eurovisie Songfestival in Kopenhagen
Lees ook:Vijftien jaar geleden: eerste ‘homohuwelijk’ ter wereld in Amsterdam
Lees ook:Homo’s en lesbiennes kunen nu ook trouwen in Groenland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>