Aids Fonds gedenkt slachtoffers MH17 tijdens Canal Parade

Het Aids Fonds vaart zaterdag 2 augustus op ingetogen wijze met twee boten voor de Amsterdamse Canal Parade uit. Het Aids Fonds vaart al jaren mee in de grachtentocht. Met een aangepaste deelname wil zij eer betonen aan de Nederlandse aidsbestrijders en alle andere slachtoffers die op 17 juli in vlucht MH17 omkwamen, onder het motto ‘Remembering our colleagues on MH17. Our work goes on. Together we will beat the virus.’ Op de boten staan zo’n vijftig in het wit geklede medewerkers van het Aids Fonds, STOP AIDS NOW! en Soa Aids Nederland. Zij gedenken Pim de Kuijer, lobbyist voor STOP AIDS NOW! en het Aids Fonds, Martine de Schutter van het Aids Fonds, Joep Lange, Jacqueline van Tongeren en Lucie van Mens. Zij waren allemaal op weg naar het Internationale Aids Congres, dat vorige week in Melbourne plaatsvond. Het congres kwam volledig in het teken te staan van de ramp.

Directeuren Ton Coenen van het Aids Fonds en Louise van Deth van STOP AIDS NOW!: ‘Het verlies van onze collega’s is een enorme klap. Zowel persoonlijk, als voor de internationale aidsbestrijding. Hun werk is van onschatbare waarde geweest voor de medische wetenschap, het toegankelijk maken van hiv-behandeling en het beschermen van internationale gezondheidsrechten voor kwetsbare groepen. Daarmee waren ze pioniers voor de hele wereld. We hopen dat mensen geïnspireerd raken door het bijzondere werk van onze fantastische collega’s. Wij gaan er alles aan doen om hun werk en visie voort te zetten.’

Het hiv-virus slaat vooral toe op plekken waar ongelijkheid, geweld, schaamte, stigma en gebrek aan kennis overheersen. Daarom werkten de succesvolle aidsbestrijders niet alleen aan wetenschappelijk onderzoek en nieuwe medicijnen, maar ook aan voorlichting en de rechterlijke en medische bescherming van kwetsbare groepen, zoals LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Coenen: ‘De problemen waar Martine en Pim tegen streden, zijn niet de minste. Zo heeft slechts een op de tien homomannen in de wereld toegang tot hiv-zorg, terwijl zij nog altijd een aanzienlijk grotere kans hebben op het krijgen van hiv. Dat maakt de gedenking, juist tijdens de Gay Pride, extra symbolisch.’ De Aids Fonds-boten dragen op de voorplecht grote Red Ribbons, het internationale symbool van de strijd tegen hiv en aids. De ribbons zijn gemaakt van rode rozen. Het publiek kan de slachtoffers vanaf de kades en bruggen gedenken met witte rozen, die op enkele plekken langs de vaarroute worden uitgedeeld.

Lees ook:Aids Fonds herdenkt slachtoffers MH17 tijdens Canal Parade
Lees ook:Aids Fonds: ‘Verlies van onze geliefde collega’s’
Lees ook:Canal Parade herdenkt slachtoffers rampvlucht MH17
Lees ook:Ton Coenen vertretkt als directeur van Aids Fonds
Lees ook:Internationale aidsconferentie AIDS2018 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>