Kroaten willen geen homohuwelijk

De invoering van het homohuwelijk in Kroatië lijkt een verloren race. Vandaag konden de inwoners stemmen tijdens een referendum. De vraag was: ‘Vindt u dat een huwelijk een echtverbintenis is tussen man en vrouw?’ Nadat meer dan tweederde van de stemmen zijn geteld, blijkt ongeveer 65 procent voor die stelling is, dus tegen openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. De opkomst was laag: ongeveer 36 procent. Met deze uitslag lijkt de invoering van het homohuwelijk in Kroatië  min of meer van de baan.

Premier Zoran Milanovic sprak van een ‘treurig en zinloos’  referendum, toen hij zijn stem uitbracht. Eerder noemde hij het referendum een bedreiging voor het recht op geluk en vrije keuze. Kroatië is sinds 1 juli lid van de Europese Unie. Het land telt bijna 4,5 miljoen inwoners, van wie 90 procent katholiek. De kerk is fervent tegenstander van openstelling van het huwelijk.

Lees ook:Referendum tegen homohuwelijk in Kroatië
Lees ook:Slovenen naar de stembus over ‘homohuwelijk’
Lees ook:Slovenen houden referendum over ‘homohuwelijk’
Lees ook:‘Geld voor referendum homohuwelijk beter te besteden aan gratis hiv-testen’
Lees ook:Tweederde Australiërs stemt voor homohuwelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>