Meer bescherming LHBT vluchtelingen via nieuwe Europese wetgeving

Het Europees Parlement en de Raad van Ministers zijn het eens geworden over nieuwe Europese asielwetgeving. Voor LHBT-vluchtelingen komen er meer waarborgen. SP-Europarlementariër Dennis de Jong: ‘Het is voor veel mensen die vervolgd worden vanwege hun seksuele oriëntatie niet gemakkelijk om hun vluchtverhaal te vertellen. Daarom komen zij soms eerst met een algemeen verhaal en blijkt pas later dat hun eigenlijke vluchtmotief te maken heeft met hun seksuele oriëntatie. Dat kan soms leiden tot tegenstrijdige verhalen. Dit mag nu niet meer zonder meer leiden tot afwijzing van het asielverzoek. In plaats daarvan erkent de EU het recht om uit te leggen waarom pas later het echte verhaal werd verteld´ (bron: persbericht).

 

De Jong deed een aantal voorstellen die het Europarlement en de Raad ondersteunt. Zo moeten speciale trainingen asielambtenaren helpen mogelijke LHTB-vluchtelingen te herkennen. Zij moeten hun vluchtverhaal persoonlijk kwijt kunnen in een gesprek zonder familieleden erbij, met interviewers en tolken zonder uniform. Dat is belangrijk, omdat veel LHBT-vluchtelingen slechte ervaringen hebben met politie in hun land van herkomst. Ook krijgt de LHBT-asielzoeker het recht het verslag van het  interview in te zien voordat de beslissing over het asielverzoek er komt. Dat is het moment waarop de asielzoeker uitleg kan geven over mogelijke tegenstrijdigheden.

De EU erkent het recht van andere dan alleen vluchtelingenorganisaties, bijvoorbeeld LHBT-organisaties, om de LHBT-asielzoeker in de procedure bij te staan. Hoewel de EU benadrukt dat de veiligheid van asielzoekers tijdens hun opvang moet worden gegarandeerd, worden geen specifieke maatregelen voorgesteld, terwijl roze asielzoekers soms met bedreigingen in asielcentra te maken hebben. Daarom wil De Jong dat juist hier in de  lidstaten worden toegezien. De SP is zaterdag 29 juni tijdens Roze Zaterdag in Utrecht met een stand aanwezig en voert dan specifiek actie voor de bescherming van LHBT-vluchtelingen. Ook al heeft de EU nu betere wetgeving, lidstaten moeten dat nog wel omzetten in nationale regels, dus moeten zowel politici als de LHBT-gemeenschap alert blijven.

 

Lees ook:COC Leiden pleit voor betere omstandigheden roze vluchtelingen
Lees ook:Hoe test je of iemand homo is?
Lees ook:Homoseksuele vluchtelingen in Europa recht op asiel
Lees ook:Zaterdag 21 november bijeenkomst over veiligheid LHBT-vluchtelingen in AZC’s
Lees ook:UK: LGBT-asielzoekers ‘niet veilig in opvangcentra’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>