Artsen moeten sneller overgaan tot een hiv-test

Artsen moeten patiënten sneller over zien te halen zich op hiv te laten testen. Medici laten vaak eerdere gelegenheid om te testen liggen. Artsen zien testen op hiv nog steeds niet als een standaardprocedure. Hierdoor worden veel patiënten onnodig laat op hiv getest. Dit stellen hoogleraren Kees Brinkman en Jan van Bergen in ‘Sneller overgaan tot hiv-test‘, een commentaar in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit onderzoek blijkt dat bij 75 procent van de patiënten die een late hiv-diagnose krijgen, er zich veel eerder een gelegenheid voordeed om op hiv te testen. De hoogleraren roepen Nederlandse artsen op alerter te zijn: ‘het is bekend dat het routinematig testen van groepen die risico lopen, kosteneffectief is’ (bron: persbericht).

 

 ‘Het is zeer belangrijk dat deze twee hiv-experts hun oproep aan de artsen doen, zegt Ton Coenen, directeur van Aids Fonds en Soa Aids Nederland.‘ Op tijd testen en behandelen betekent gezondheidswinst. Het leidt bovendien tot minder overdracht van het virus’. Het komt te vaak voor het immuunsysteem van een patiënt al danig is aangetast op het moment dat hiv wordt vastgesteld, betogen Brinkman, hiv-behandelaar in het OLVG in Amsterdam en Van Bergen, huisarts in Amsterdam-Zuidoost. Ze vermoeden dat artsen voelen zich vaak beschroomd voelen om een hiv-test voor te stellen.

 

Het artikel van Brinkman en van Bergen is een commentaar op een Rotterdams onderzoek, waaruit blijkt dat in het Erasmus MC Rotterdam de afgelopen vijftien jaar 59 procent van de patiënten te laat in behandeling kwam. Een late diagnose kan ertoe leiden dat hiv-remmers minder goed werken en verhoogt de kans op sterfte. ‘Bovendien neemt het aantal hiv-infecties in eigen kring toe, omdat deze mensen zich niet bewust zijn van het besmettingsrisico’, aldus  Brinkman en Van Bergen. In Nederland wordt geschat dat 30 à 40 procent van de personen hiv hebben, zonder dat te weten.

Lees ook:Aidsremmers verkleinen besmetting
Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:Soa doe-het-zelf testen voldoen niet
Lees ook:Mogelijk 7000 mensen hiv-besmet door tandarts
Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>