Aids: er is licht aan het eind van de tunnel

Op het gebied van aids gloort licht aan het eind van de tunnel: reden voor een ludieke actie van het Aids Fonds op zondag 23 september als start van een nieuwe campagne (klik hier). Jonge vrouwen werden van straat geplukt en verleid om af te dalen in de in aanbouw zijnde Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Diep onder de grond stonden twee onderzoeksters klaar in de toekomstige metrohalte de Pijp om mini-colleges over hiv en aids te geven. In hun witte doktersjassen staken ze fier af tegen de lange, verlichte tunnel, waar over een paar jaar de metro doorheen raast. In Nederland zijn 20.000 mensen met hiv geregistreerd; daarnaast lopen er zo’n 8.000 met hiv rond zonder het te weten. Door de combinatietherapie is aids in ons land sinds 1996 geen doodvonnis meer, maar wereldwijd is het doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen (15-44), volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO.

Dankzij onderzoek hoeft dat niet meer, zoals blijkt uit het rapport Naar het einde van aids van het Aids Fonds, waarvoor tien Nederlandse topwetenschappers geïnterviewd zijn. Ze zien veelbelovende ontwikkelingen in het vaccin- en preventieonderzoek en durven zelfs te dromen van een definitieve genezing. Sinds de ontdekking van hiv is het wetenschappelijk onderzoek ernaar razendsnel is gegaan. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds: ‘De eerste helft is gespeeld. Het virus is genetisch in kaart gebracht en dankzij hiv-remmers kunnen mensen oud worden met hiv. Wetenschappers zijn nu aan de tweede helft begonnen. De biomedische ontwikkelingen die zij beschrijven, maken het mogelijk het aantal hiv-infecties drastisch te verminderen.’

Rogier Sanders (AMC) zegt dat nu bekend is dat ons afweersysteem wel degelijk een goede immuunreactie tegen hiv kan opwekken, dat nu op verschillende manieren wordt nagebootst in het vaccinonderzoek. Hoogleraar Ben Berkhout (AMC) werkt aan de ontwikkeling van een hiv-virus met een ‘aan-uitknop’, waardoor er een vaccin kan komen met levende virusdeeltjes, dat toch veilig is, omdat het op tijd kan worden ‘uitgezet’. Prominent hiv-wetenschapper Joep Lange (58) juicht: ‘Als ik niet binnenkort onder de auto kom, dan ga ik dat vaccin nog wel meemaken!’ Durfden wetenschappers dat nooit te zeggen, nu dromen ze van volledige of in ieder geval van functionele genezing, waarbij het virus zich schuilhoudt in bepaalde cellen, maar zich niet meer vermenigvuldigt, ook niet als behandeling met hiv-remmers stopt. Verschillende stoffen worden getest op hun vermogen om ook de laatste resten hiv te verwijderen uit het lichaam. Monique Nijhuis, moleculair viroloog aan het UMC Utrecht richt zich op deze ‘shock-and-kill-methode’. Het staat volgens haar nog in de kinderschoenen, maar ‘de eerste experimenten zijn veelbelovend’.

 Hiv-remmers worden ook steeds vaker ingezet als vorm van preventie. Als mensen met hiv tijdig beginnen met remmers, wordt het virus dusdanig onderdrukt dat het nog nauwelijks overgedragen wordt. Onderzocht wordt hoe die ingezet kunnen worden bij mensen die geen hiv hebben: als zij  dagelijks een hiv-remmer slikken, ontstaat gedeeltelijke bescherming tegen een hiv-infectie: Pre-Exposure Profylaxe (PrEP). Daarnaast zijn zogenaamde ’microbiciden’ in onderzoek: gels of ringen met hiv-remmers erin voor vaginaal of rectaal gebruik. Een vaccin is het allerbeste preventiemiddel, maar microbiciden of PrEP kunnen vrouwen ook gedeeltelijke bescherming tegen hiv bieden, terwijl zij nog wel zwanger kunnen raken. De weg naar het einde van aids verloopt in belangrijke mate via de wetenschap, stelt het rapport: dat vraagt om een blijvende investering en daarvoor is geld nodig. Vandaar dat het Aids Fonds de komende tijd campagne voert. Het Fonds vraagt donateurs online en via TV-spots te investeren in vaccinonderzoek, waarvoor zondag de aftrap plaatsvond.

Lees ook:Er gloort hoop voor een aids-vaccin
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Hiv-resistentie neemt toe in ontwikkelingslanden
Lees ook:Hiv wordt steeds slimmer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>