Aids dertig jaar geleden ontdekt

IMG_20160515_160814Op 5 juni is het dertig jaar geleden dat er voor het eerst aids werd geconstateerd. Die naam bestond nog niet: mannen in de bloei van hun leven  kwamen het ziekenhuis binnen met een zeldzame longontsteking en met ‘karposi sarkoom’, een bepaalde vorm van huidkanker die meestal alleen bij bejaarden voorkwam. De ziekte stak voor het eerst de kop op in homo-uitgaansgebieden in New York en San Francisco en kreeg daarom de naam GRID (gay related infection desease), maar ook de bijnaam ‘homokanker’. Toen bleek dat ook andere bevolkingsgroepen het konden krijgen, werd een nieuwe naam gezocht.

 

Die naam werd ‘aids’ (acquired immune deficiency syndrome). In 1984 werd de boosdoener ontdekt: een virus, dat de naam ‘hiv’ kreeg (human immunodeficiency virus). In de eerste jaren was er sprake van ware paniek, omdat er geen remedie tegen was: de diagnose aids betekende een gewisse dood. In 1996 kwam de tripple thearapie op de markt: een combinatie van drie medicijnen (dat hoeven niet persé drie pillen te zijn, maar drie ‘stofjes’) die het virus van drie kanten aanvallen. De combinatietherapie geneest niet, maar houdt het virus in bedwang: aidsremmers. Als de therapie werkt, is het bloed ‘undetectable’: het bevat zó weinig virusdeeltjes, dat ze niet meer te tellen zijn.

Therapietrouw is essentieel: op tijd de pillen slikken, om hiv niet de kans te geven resistent te worden. In het begin waren de pillenkuren loodzwaar: handenvol, vaak drie maal per dag, met allerlei bijwerkingen. Er is veel veranderd: het aantal pillen nam gestaag af, de bijwerkingen in de regel ook en hiv/aids is niet meer een doodstijding, maar een chronische ziekte geworden. Er schuilt één adder onder het gras: niemand weet van tevoren of de pillen werken en voor hoe lang. Voorlopig werken ze: tot 1996 veroorzaakte aids een waren slachting, met name in de homogemeenschap. Sindsdien sterven er naar verhouding in ieder geval in het westen niet veel mensen meer aan de gevolgen van aids.

Lees ook:Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:Tv-tip: Aids – vluchten kon niet meer
Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>