Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept

Wetenschappers hebben een hiv/aids behandeling uitgevonden, dat het probleem van resistentie bij patiënten kan omzeilen. Ze ontdekten dat het virus veel van zijn kracht verliest, als een bepaald menselijke eiwit met de naam ITK inactief wordt gemaakt. Bestaande behandelingen vallen de eiwitten in het virus aan. Die behandelingen verzwakken het virus weliswaar, maar op een gegeven moment zal het virus muteren en immuun worden voor de gebruikte medicijn. Om dit tegen te gaan, combineren artsen verschillende medicijnen, maar op een gegeven moment kan ook zo’n medicijncocktail uitgewerkt raken.

In de nieuwe behandeling wordt een eiwit aangevallen, dat door menselijke cellen is gemaakt en niet door hiv: dat eiwit wordt ondoordringbaar voor muterende virussen. Amerikaanse onderzoekers vonden uit dat hiv met een inactief gemaakt ITK de immuuncellen in het menselijke lichaam niet meer kan gebruiken. Hiv gebruikt T cellen (onderdeel van het immuunsysteem) om zich te vermenigvuldigen, maar kan daar niet meer bij met verzwakte ITK’s. ITK is een molecuul, dat T cellen activeert. De behandeling zou een uitkomst zijn voor arme landen. De behandeling kan de hoeveelheid aidsremmers, die nodig zijn om in leven te blijven, aanzienlijk verminderen. De huidige aidsremmers zijn stervensduur en de meerderheid van mensen met hiv/aids op de wereld heeft er geen toegang toe.

Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Aidsremmers verkleinen besmetting
Lees ook:Enquête transmannen over ervaringen met medische behandeling

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept

  1. Pingback: Gen gevonden dat beschermt tegen hiv | Gay

  2. Pingback: Aids Memorial Day 2008 | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>