Nieuwe aidsremmer geeft hoop

IMG_20160517_101747Er is weer wat hoop voor patiënten met hiv/aids, bij wie geen medicijnen meer werkten. De nieuwe aids-remmer Isentress blijkt te werken en geeft hen nieuwe hoop. Een aantal patiënten met hiv/aids heetten tot voor kort ‘uitbehandeld’: een sinistere benaming voor mensen, bij wie niks meer werkte om hiv/aids te remmen. Internist Kees Brinkman van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam deed met 100 patiënten met hiv mee aan een internationale studie naar de werkzaamheid van een nieuw middel, waarbij ‘uitbehandelden’ baat kunnen hebben. Het medicijn bevat raltegravir: dat valt het enzym aan, dat de groei van hiv bevordert.

Brinkman: ’Voor mensen die net tegen hiv aanliepen, staan alle behandelmogelijkheden open. Maar niet voor deze specifieke groep uitbehandelde patiënten, van wie de meerderheid al vóór 1995 hiv had. We hadden hen niets meer te bieden, omdat ze alle beschikbare therapieën hadden doorlopen. Nadat ze deze nieuwe aids-remmer gingen gebruiken, zagen we hen opveren. Het hiv liet zich weer onderdrukken en de voortzetting van hun behandeling kregen we hiermee weer goed op de rails. Zonder al te veel bijwerkingen.’

  
Veel ‘uitbehandelden’ kregen in de tachtiger jaren een monocultuur: één pil (AZT), waartegen het hiv al gauw immuun bleek te zijn. In 1996 kwam de ‘trippletherapie’: artsen vonden uit dat je hiv veel langer onder controle kan houden als je tegelijkertijd drie verschillende medicijnen slikt. Het virus wordt nu als het ware van drie kanten aangevallen. Dat was in 1996 dan bijvoorbeeld AZT plus twee andere remmers. Als je lichaam inmiddels resistentie tegen AZT had opgebouwd, werkte een cocktail met AZT niet meer. In het begin moesten patiënten handenvol pillen slikken, drie keer per dag, op de klok en vaak ook nog eens met nare bijwerkingen. Dat pillenregime versoepelde met de komst van nieuwe aidsremmers. Tegenwoordig bestaan er zelfs pillen, met drie werkzame stoffen bijeengevoegd, waarvan de patiënt er maar één per dag hoeft te slikken.

 

 

Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Artsen moeten sneller overgaan tot een hiv-test
Lees ook:Behandeling hiv kan met één medicijn
Lees ook:OLVG Amsterdam houdt Twitterspreekuur op Wereld Aids Dag
Lees ook:Voorlopig geen nieuwe transgenders bij VUmc

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>