Expositie ‘Gijsen, flikker op!’ opent donderdag 16 juni in de OBA

@Erik Feenstra

Donderdag 16 juni opent in de OBA-expozaal de tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op‘ over bisschop Gijsen en het ontstaan van Roze Zaterdag (1979), te zien tot en met 14 augustus. Tegelijkertijd is op het IHLIA-plein de expositie ‘DEMONSTREER !!!’ over de allereerste ‘homodemonstratie’ in Nederland (Amsterdam, 1977). Met zijn oerconservatieve, bijna dogmatische uitspraken over het ‘echte’ katholieke geloof joeg bisschop Johannes Gijsen in 1979 heel progressief Nederland de stuipen op het lijf en veel katholieken de kerk uit.

Hij was tegen de pil, tegen abortus, tegen echtscheiding, vóór het gezin en vooral heel erg tegen homoseksualiteit. Behoudende katholieken waren het vaak met hem eens. Een grote groep homoseksuelen besloot te gaan demonstreren in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstond daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag. Meer dan 4000 mensen liepen mee, waaronder ook geestelijken en priesters. De spandoeken met uitspraken als ‘Gijsen Flikker op’ en ‘Gijsen heeft de pik op ons’ waren niet van de lucht. De solidariteit met de verguisde homoseksuelen was groot en veel katholieken schaarden zich achter het protest.

Er kwamen vele honderden steunbetuigingen uit het land: van de partijbesturen van de PvdA, PSP en CPN, van de katholieke VVD-leden en CDA Limburg, maar ook van privépersonen als Albert Mol, Liesbeth List en de Zangeres zonder Naam. De tentoonstelling vertelt verhalen over de homobeweging en emancipatie, toen en nu. Er zijn filmverslagen te zien, een speciaal door L1 (Limburgse regionale omroep) gemaakte documentaire, heel veel foto’s uit privéarchieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici.

Lees ook:Tentoonstelling ‘Gijsen, Flikker op!’ in Centre Céramique Maastricht
Lees ook:Opening tentoonstelling ‘Gijsen, flikker op!’ in Maastricht
Lees ook:OBA presenteert twee homo-demonstraties als hart onder de riem voor LHBT’s anno 2016
Lees ook:Geen roze kerkdienst in Sint Jan tijdens Roze Zaterdag Den Bosch
Lees ook:Bisschop Gijsen misbruikte twee jongens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>