Lesly Gore (‘It’s My Party’) overleden

De Amerikaanse zangers Lesly Gore is in New York overleden aan de gevolgen van longkanker. Ze werd 68 jaar. Gore was lesbisch en leefde in New York 33 jaar lang samen met haar partner, Lois Sasson, een juwelenontwerpster. Op haar 16e scoorde ze haar eerste en meteen grootste hit: ‘It’s My Party‘ (video: klik hier). De song werd later door menig artiest gecoverd, onder wie Amy Winehouse.

Na de hoogtijdagen van haar carrière kwam ze uit de kast en was onder meer gastvrouw in meerdere afleveringen van de tv-show ‘The Life‘, dat gay and lesbian issues behandelde. Gore schreef ook songs voor de film ‘Fame’, wat haar een Oscar-nominatie opleverde. Haar song ‘You Don’t Own me‘ uit 1963 maakte haar tot icoon voor feministen. Gore gebruikte de song voor Women’s Reproductive Rights in de presidentscampagne van 2012. Zelf vond ze dit haar sterkste song en zei: ‘Na een jaar of veertig sluit ik mijn show nog altijd hiermee af, omdat ik geen sterkere song kan vinden.’ André Hazes bracht het uit als ‘Zeg maar niets meer‘ en in de film ‘The First Wives Club uit 1996 heeft de song een prominente plek. In 2005 verscheen haar comeback album ‘Ever Since‘. Gore bleef tot haar dood kritisch over de muziekindustrie, die in haar ogen ‘homofoob’ was.

Lees ook:Gore Vidal overleden
Lees ook:Al Gore for president
Lees ook:Lady GaGa blijft homo’s trouw
Lees ook:Dvd-tip – An Englishman in New York
Lees ook:LHBT film ‘Out to Win’ met Boris Dittrich & Johan Kenkhuis, zondag 31/01 @ De Balie, Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>