Pride Photo Award 2015: publiek kiest voor politieke statements

‘Muslim Pride’, een prikkelend werk van de Pakistaanse fotograaf Mariam Magsi, wint de publieksprijs van de internationale wedstrijd Pride Photo Award. De foto kreeg bijna eenvijfde van de stemmen van bezoekers. In totaal bezochten ruim 23.800 mensen de Oude Kerk in Amsterdam, waar de winnende foto’s van 2015 te zien waren van de internationale wedstrijd Pride Photo Award (2016: klik hier; bron: persbericht).

Mariam Magsi’s winnende foto ‘Muslim Pride’ vertelt over liefde die zich onttrekt aan de grenzen van religie en politiek, en die haat en intolerantie overstijgt. Het is een uitdrukking van vrijheid in een onderdrukkend klimaat. De foto speelt van binnenuit met de grenzen die aan mensen worden gesteld: liefde is echt en vrij, ook wanneer die schuil gaat achter een sluier. De foto was eveneens de winnaar in de categorie ‘Enkel Beeld’.

Als tweede koos het publiek voor Tatiana Vinogradova’s fotoserie ‘Days of Melancholy’, die eerste werd in de themacategorie ‘Stories of Love and Pride’. De serie vertelt het verhaal van Russische homo’s ie terug de kast in worden gejaagd door het verbod op ‘propaganda voor homoseksualiteit’.

De winnende series dagen grenzen en normen uit die door de samenleving worden opgelegd. Het is interessant om te zien dat het publiek voor politieke statements kiest, zoals verwoord door de voorzitter van Pride Photo Award, Margriet van der Linden: ‘Het publiek geeft een duidelijke boodschap af naar de politieke en religieuze leiders van deze wereld: iedereen moet zichzelf kunnen zijn, het is niet aan jullie om te bepalen van wie we wel of niet mogen houden. Handen af van de liefde!’

Lees ook:Prijsuitreiking en opening Pride Photo Award 2015
Lees ook:Oproep: 5 jaar Pride Photo Award – steun crowdfunding actie voor eerste fotoboek
Lees ook:Nederlandse fotografe wint eerste Pride Photo Award
Lees ook:Margriet van der Linden nieuwe voorzitter Pride Photo Award
Lees ook:COC Amsterdam nodigt fotografen uit voor ‘seksueel avontuur’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>