Studie: betere afweer hiv-patiënt

red-ribbon-228x228[1]Wetenschappers hebben afweercellen van hiv-patiënten zo weten te veranderen, dat er een natuurlijke resistentie ontstaat en hiv de ellen niet meer kan binnendringen. Daardoor hoeven ze in de toekomst niet meer levenslang medicijnen te slikken. Voordat de methode kan worden toegepast, is nog veel meer onderzoek nodig, want het gedane onderzoek betrof slechts twaalf patiënten.

Genezing van hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, is nog niet mogelijk, ook niet met deze ‘functional cure’. Het virus wordt niet helemaal uit het lichaam verbannen, maar is dusdanig beperkt aanwezig, dat het ‘undetectable’ is, niet meer aantoonbaar in het bloed. Daarvoor zorgt sinds 1996 de ‘combinatietherapie’, een cocktail van meerdere medicijnen die het virus op verschillende momenten kan tegenhouden om binnen te dringen.

Tot 1996 was er geen remedie en stierven veel patiënten aan de gevolgen van aids. Moesten patiënten in het begin van de combinatietherapie nog handen vol pillen slikken, tegenwoordig zijn dat er veel minder, soms nog zelfs maar één per dag. Therapietrouw – regelmatig en op tijd pillen slikken – is wel een vereiste. Als de ‘fuctional cure’ blijkt te werken, zal dat in de toekomst een eind kunnen maken aan dat ijzeren regime.

Lees ook:Aids Fonds bestaat dertig jaar
Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:Aids dertig jaar geleden ontdekt
Lees ook:Behandeling hiv kan met één medicijn
Lees ook:Hoop voor patiënten met hiv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>