Gevluchte Russische fotograaf komt met homo-antwoord op racisme-stoel

IMG_20160516_144309De uit Rusland gevluchte fotograaf en filmmaker Alexander (Sasha) Kargaletsev woont en werkt tegenwoordig in New York. De 28-jarige Rus is geboren in Moskou en emigreerde in 2010 naar de VS, nadat hij als homo was mishandeld door de Russische politie. Hij viel onder meer op door zijn fotoserie ‘Asylum’ van Russische homo’s in New York. Nu heeft hij het nieuws gehaald met een foto van een naakte zwarte man die op een naakte witte man zit (foto: klik hier).

De foto is een protest op een foto van zijn landgenote Dasja. De rijke Russin is afgebeeld op een naakte zwarte-vrouwenstoel. De ‘racismestoel’ zorgde voor veel ophef. Dasja, kunstsponsor en vrouw van de baas van voetbalclub Chelsea, de miljardair Roman Abramovitsj, liet zich kieken op een zwarte vrouwenstoel. De stoel, van een kunstpop van een naakte zwarte vrouw in SM-outfitje, is een kunstwerk van de Noor Bjarne Melgaard. Sasha noemde de foto ‘afschuwwekkend en onacceptabel: Ik voelde me meteen geroepen te reageren op zo’n schokkend visueel statement van een van de machtigste Russische-sprekende culturele ondernemers ter wereld. Ik vind het diep triest dat racisme nu als glamour gebracht wordt . Mijn eigen compositie keert de visuele onrechtvaardigheid en belediging om. Zo herstelt het enigszins de gelijkheid van geslacht, ras en seksuele voorkeur. Jammer genoeg zullen de meeste Russen mijn foto provocatief vinden, terwijl de afstotende foto van Dasja in Rusland amper tot ophef zal leiden.’

Lees ook:Rusland: douane houdt ‘homokunst’ bestemd voor Roze Kunstlijn Haarlem tegen
Lees ook:Rusland zet LHBT-donateurs president Obama op zwarte lijst
Lees ook:Rusland woedend over eerste plek Conchita
Lees ook:Russische politicus wil boycot Game of Thrones vanwege ‘seksueel afwijkende personages’
Lees ook:Conservatieve radiopresentator VS steunt Russische LGBT’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>