Zapp-biosfilm ‘Jongens’ – een roze parel

Woensdag 8 januari werd Pathé ArenA overspoeld door kinderen, tijdens de première van Telefilms 2014. De organisatie had groots uitgepakt, met zes films voor kinderen, vanaf 19 januari te zien op zes zondagochtenden om 9.00 uur. Één ervan is ‘Jongens‘ van regisseur Mischa Kamp, scenario Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé.  De film is een roze parel en gaat over de ontluikende liefde tussen Sieger en Marc, twee tienerboys die op de atletiekbaan met elkaar te maken krijgen. ‘Zullen we voor altijd samen hier blijven?’ verzucht één van beide boys, als ze naast elkaar op hun rug liggen en naar de sterren turen.

Romantiek ten top, maar loopt het goed af? Even kreeg ik het angstige voorgevoel dat er iets ergs zou gebeuren, maar toen bedacht ik me dat het een zomerse film voor kids is, dus dat viel uiteindelijk wel mee. Een open einde suggereert veel moois. Ik herkende dingen uit mijn eigen verleden, raakte ontroerd, schoot in de lach, kreeg krampen, werd boos. Kortom: de film raakte me, alsof mijn eigen jeugd voorbij fietste. Naast cast, crew, vrienden en familie was de zaal gevuld met kinderen. Die hadden van tevoren ‘les gehad’, dus ze wisten wat ze zouden zien. ‘Ben jij homo?’ vroeg een kind na afloop van de première aan één van de hoofdrolspelers. Nee, dat was hij niet. Jammer eigenlijk, niet dat de acteur dat niet was, maar dat het jongetje die vraag stelde. Immers, de film ging amper over ‘homo zijn of niet’, maar over vriendschap en ontluikende liefde. Misschien kwam dat toch niet goed over bij de kijkertjes.

Hoe dan ook, de film is een roze parel. Wat de jonge kijkertjes betreft: met enige uitleg leren ze hopelijk wel in te zien hoe mooi liefde kan zijn, homo of niet. Want mooi: dat is de film zeker. Met prachtig camerawerk, goede acteerprestaties (de twee boys – Gijs Blom en Ko Zandvliet – zullen we zeker terugzien) en aanlokkelijke locaties. Jammer eigenlijk dat ‘Jongens’ alleen op de buis te zien is. Mij lijkt het een film die in een art-house niet zou misstaan en in ieder geval een film die de roze medemens zou moeten zien. Op 13 maart beginnen de Roze Filmdagen. Ik pleit ervoor om ‘Jongens’ aan het programma van dit jaar toe te voegen! Zo niet, dan raad ik iedereen aan om op zondag 9 februari vroeg op te staan en de roze parel bij Zapp op Nederland 3 te bekijken, of de herhaling op woensdagmiddag 12 februari.

Lees ook:Prachtige film ‘Jongens’ zondagochtend bij Zappbios
Lees ook:Gay Film Night Ketelhuis Amsterdam: ‘Jongens’
Lees ook:Evita ziekenhuis ingeslagen
Lees ook:Vanaf 29 maart kunnen we zelf de verboden ‘homopropaganda’ in Beauty and the Beast bekijken
Lees ook:Speelfilm Brokeback Mountain vanavond op tv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>