Lezing over Marcel Proust – de homoliteraire pionier

IMG_20160505_145030Woensdag 25 september organiseert IHLIA de lezing Marcel Proust – de homoliteraire pionier, van 19.30-21.30 uur bij IHLIA, op de zesde verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan de Oosterdokskade. Marcel Proust is wereldberoemd geworden met zijn zevendelige meesterwerk “Op zoek naar de verloren tijd”, een tijdloze roman over onder meer tijd, herinnering, liefde, ontwikkeling en identiteit. Het boek is, afhankelijk van de uitgave, tussen de 2400 en meer dan 3.500 pagina’s dik. Een onderwerp dat in de eerste opzet nog niet zo’n prominente rol zou spelen, is homoseksualiteit (bron: persbericht).

Wel wordt het motief al verhuld gesuggereerd in het eerste deel van de roman. Het vierde deel, dat veelzeggend “Sodom en Gomorra” heet, verscheen pas na de Eerste Wereldoorlog en draagt deze titel niet voor niets. Hetero- en homoliefde, seks, passie en jaloezie vormen vanaf dit deel tot het eind van de roman een rode draad. Hoe reageerde de officiële kritiek in Prousts tijd op zijn revolutionair openlijke behandeling van het thema? Zéér verschillend. In deze lezing hoort u niet alleen hoe Proust het onderwerp in deze wereldroman ontwikkelde, maar ook hoe het is ontvangen en hoe het door andere schrijvers is overgenomen. Een reis in tijd en ruimte naar het literaire Frankrijk van de jaren 1910 en 1920. De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met IHLIA. Toegang: € 15,00 regulier, 25% korting voor vrienden van IHLIA en 25% korting met de Amsterdamse Stadspas.

Lees ook:Lezing Marcel Proust, de homoliteraire pionier
Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Lezingencyclus Roze Stadsdorp Amsterdam
Lees ook:UvA Pride Lezing: Emancipatie en de Kunsten
Lees ook:IHLIA zoekt feedback over website LGBT Heritage

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>