Lezing Marcel Proust, de homoliteraire pionier

Zondagmiddag 30 juni, de dag na Roze Zaterdag, vindt in Lazuli aan de Oudegracht 243 in Utrecht een lezing plaats: Marcel Proust, de homoliteraire pionier. Marcel Proust is wereldberoemd geworden met zijn zevendelige meesterwerk Op zoek naar de verloren tijd, een tijdloze roman over onder meer tijd, herinnering, liefde, ontwikkeling en identiteit. Het boek is, afhankelijk van de uitgave, tussen de 2.400 en meer dan 3.500 pagina’s dik. Een onderwerp dat in de eerste opzet nog niet zo’n prominente rol zou spelen, is homoseksualiteit. Wel wordt het motief al verhuld gesuggereerd in het eerste deel van de roman. Het vierde deel, dat veelzeggend Sodom en Gomorra heet, verscheen pas na de Eerste Wereldoorlog en draagt deze titel niet voor niets. Hetero- en homoliefde, seks, passie en jaloezie vormen vanaf dit deel tot het eind van de roman een rode draad (bron: persbericht).


Hoe reageerde de officiële kritiek in Prousts tijd op zijn revolutionair openlijke behandeling van het thema? Zéér verschillend. In deze lezing hoort u niet alleen hoe Proust het onderwerp in deze wereldroman ontwikkelde, maar ook hoe het is ontvangen en hoe het door andere schrijvers is overgenomen. Een reis in tijd en ruimte naar het literaire Frankrijk van de jaren 1910 en 1920. De lezing maakt deel uit van het Midzomergracht Festival en wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. Toegang 12,50 euro; bestellen: zie website (25% korting met U-pas). Helaas is de locatie niet toegankelijk voor rolstoelen.

Lees ook:Lezing over Marcel Proust – de homoliteraire pionier
Lees ook:Derde Jacob Israël de Haan lezing
Lees ook:Thom de Graaf verzorgt Burgemeester Dales Lezing 2014
Lees ook:Vrijdag 5 februari: staatssecretaris Jetta Klijnsma verzorgt Dales Lezing Nijmegen
Lees ook:Behandeling hiv kan met één medicijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>