Maria van Oosten (Zij aan Zij) krijgt Bob Angeloprijs

Maria van Oosten heeft zondag een Bob Angelopenning gekregen tijdens de nieuwjaarsreceptie van COC Nederland. Net als vorig jaar waren er twee gelukkigen, de tweede was Boris Dittrich. Maria van Oosten begon twintig jaar geleden het lesboblad Zij aan Zij: het eerste blad specifiek voor lesbische en biseksuele vrouwen. In het begin ‘knutselde ze alles zelf in elkaar’, zei ze in haar dankspeech: tikken, stencilen, kopiëren, uitgeven. Na twee jaar benaderde ze distributiebedrijf Betapress, maar die zag er weinig heil in. Uiteindelijk ging de firma overstag en bood ondersteuning, ‘om van het gezeur af te zijn’, dacht Oostrom.

Het blad kwam in de schappen van de Bruna en de AKO te liggen en de verkoop steeg prompt. Twee jaar geleden werd bladenmaker Franc Craanen hoofdredacteur van het blad. Samen met Van Oosten restylde hij Zij aan Zij tot een dikke glossy ‘die gerust tussen de Linda en de Opzij mag liggen in de schappen.’ ‘Toen Van Oosten eraan begon, had ze een droom: ‘Ik wilde de lesbische Viva maken. Dat werd de lesbische Linda; eigenlijk méér dan de Linda: Zij aan Zij ziet er goed uit, professioneel, maar heeft ook inhoud.’ Ook zij krijgt de penning omdat ze een belangrijke bijdrage leverde aan de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland. Na twintig jaar heeft ze het stokje overgedragen aan Franc Craanen; het blad heet inmiddels ZIZ THIS = US.

 

De penning is bedoeld voor mensen, groepen of organisaties die zich op bijzondere wijze op nationaal of internationaal niveau verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie van homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders. Het COC stelde deze penning in 1991 in als postume hommage aan Niek Engelschman (1913-1988), oprichter en eerste voorzitter van het COC. In de veertiger jaren van de vorige eeuw gebruikte hij Bob Angelo als schuilnaam. Eerder ging de penning naar onder andere: Hans van Manen, John Blankenstein, Paul de Leeuw, pater van Kilsdonk, Benno Premsela en Henk Krol. Ook vorig jaar waren er twee gelukkigen: Netwerk Roze in Blauw van de Amsterdamse politie en fotograaf Erwin Olaf.

Lees ook:Lesboblad ZijAanZij krijgt Bi-Award 2009
Lees ook:Zij aan Zij over leven met borstkanker
Lees ook:Voorzitster Keiroze LesbICOONingin 2010
Lees ook:Vera Bergkamp krijgt Zij aan ZIJ Empowerment Award
Lees ook:Britse gay magazine ‘Attitude’ komt naar Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>