Elizabeth Taylor overleden

De Amerikaanse filmster Elizabeth Taylor is overleden. Dat meldden  CNN en ABC. Ze werd 79 jaar. Ze kampte al langer met gezondheidsproblemen, waaronder hartfalen: een aandoening waarbij het hart te weinig bloed door het lichaam pompt. Daarnaast brak ze vijf maal haar rug, overleefde een hersentumor en tweemaal een levensbedreigende longontsteking. Nadat haar vriend Rock Hudson in 1985 overleed aan de gevolgen van aids, hielp ze met het oprichten van de American Foundation for Aids research (amfAR). In 1999 verzamelde ze naar schatting 50 miljoen dollar voor de bestrijding van aids. Taylor was ook bevriend met Michael Jackson.

 

Elizabeth Taylor werd in 1932 geboren in Hampstead (Londen). Ze debuteerde op negenjarige leeftijd op het witte doek, speelde in tal van films, werd overladen met prijzen en geldt als dé Hollywood legende pur sang. Zo won ze in 1961 een Oscar voor haar hoofdrol in Butterfield 8 en in 1967 voor haar hoofdrol in Who’s Afraid of Virginia Woolf? Ze werd nog driemaal voor de prijs genomineerd en daarnaast kreeg ze meer dan 35 andere filmprijzen, waaronder een BAFTA, een Zilveren Beer en vier Golden Globes. In 1963 werd ze de best betaalde actrice ter wereld, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Als eerste actrice ooit ontving ze een miljoen dollar voor haar hoofdrol. Tijdens de opnames ontmoette ze Richard Burton, die Marcus Antonius speelde, met wie ze later trouwde. Haar laatste filmrol was die van de schoonmoeder van Fred Flinstone in 1994. Naast acteerprestaties en liefdadigheid, werd Taylor bekend vanwege haar acht huwelijken met zeven verschillende mannen (met Burton trouwde ze tweemaal).

Lees ook:Bette Midler krijgt Tony Award voor hoofdrol in ‘Hello Dolly’
Lees ook:Liz Taylor: James Dean als jongetje misbruikt
Lees ook:Maria Schneider overleden
Lees ook:Elton John haalt miljoenen op voor aids op Oscars party
Lees ook:Geen Golden Globes voor ‘Carol’ en ‘The Danish Girl’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Elizabeth Taylor overleden

  1. Laatbloeier

    Bedankt voor het goed geschreven artikel. Elizabeth Taylor was één van de groten onder de actrices en een vrouw die veel heeft gedaan voor de bestrijding van AIDS.
    Rest In Peace, Elizabeth!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>