Erwin Olaf fotografeert Leidens Ontzet

Woensdag 28 september opent in Leiden de fototentoonstelling Erwin Olaf: Leidens Ontzet. In opdracht van de Universiteit van Leiden en Museum de Lakenhal heeft Erwin Olaf het Leidens Ontzet ‘volgens de oude traditie, maar met een moderne knipoog, opnieuw in beeld gebracht’, aldus de aankondiging. Ieder jaar viert de sleutelstad op 3 oktober het feit dat de stad in 1574 door de Geuzen werd bevrijd van de Spaanse overheersers. Olaf werkte aan een historiestuk en zes fotografische figuurstukken rondom het historische thema.

 

De serie is te zien van 29 september tot en met 8 januari 2012 in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Museum de Lakenhal organiseert in dezelfde periode de tentoonstelling ‘Vrijheid! Leidens Ontzet (1574-2011)’. De foto-opdracht aan Erwin Olaf vormt daarvan een apart onderdeel. De opdracht grijpt terug op een oude traditie: het Leidens Ontzet is vanaf de 16e eeuw tot ver in de 19e eeuw in tal van historiestukken uitgebeeld. In de 20e eeuw gebeurde dat niet meer. De Lakenhal wil deze traditie anno 2011 nieuw leven inblazen en vroeg daarom aan Olaf een 21e-eeuwse fotografische monumentale versie van een historiestuk over deze vrijheidsstrijd te maken. Het werd een groots opgezette enscenering in de Pieterskerk van Leiden.

Lees ook:Hermitage Amsterdam toont Alexander de Grote
Lees ook:Erwin Olaf’s Black Tea Party – filmpje
Lees ook:Erwin Olaf kiekt Máxima
Lees ook:Erwin Olaf ontwerpt nieuwe munt met Willem-Alexander
Lees ook:Erwin Olaf op Nederlands Film Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>