Behandeling hiv kan met één medicijn

IMG_20160515_120840De meeste mensen met hiv kunnen worden behandeld met één medicijn, in plaats van de gangbare, levensreddende  tripletherapie met drie medicijnen. Dat stelt Wouter Bierman in zijn proefschrift, waarop hij dinsdag 26 oktober 2010 promoveert aan het VU Medische Centrum (VUmc) in Amsterdam. Volgens Bierman is behandeling met alleen proteaseremmers afdoende: ze voorkomen dat hiv nieuw virus aanmaakt.

 

Dat kan resulteren in minder bijwerkingen, lagere kosten en minder risico op resistentie van het virus. Alleen patiënten bij wie de behandeling met één pil niet aanslaat, moeten de reguliere behandeling met drie medicijnen krijgen. Sinds 1996 wordt deze therapie met succes toegepast op hiv-patiënten. Bierman stelt voor om nieuwe patiënten eerst met drie middelen te behandelen, na een halfjaar over te schakelen naar één medicijn, als het virus onderdrukt is en alleen meer pillen voor te schrijven als dit niet afdoende blijkt. Bierman verwacht dat de therapie met alleen proteaseremmers de komende jaren een belangrijke plaats gaan innemen in de behandeling tegen hiv. Er schuilt een adder onder het gras: er moet wel nader onderzoek komen naar de veiligheid van die aanpak op de lange tijd.

Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:Studie: betere afweer hiv-patiënt
Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept
Lees ook:Implantaat kan ‘revolutie’ betekenen bij behandeling hiv
Lees ook:Aantal nieuwe HIV-diagnoses blijft hoog, maar neemt niet toe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>