Gratie voor homokoppel Malawi

Het homokoppel in Malawi, dat onlangs werd veroordeeld tot 14 jaar celstraf met dwangarbeid, zijn weer vrij. De president van het land, Bingu wa Mutharika, heeft de twee mannen gratie verleend, nadat hij had gesproken met de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. Het koppel wilde trouwen en werd in december opgepakt, toen ze hun verloving vierden. De rechtbank verklaarde het duo twee weken geleden schuldig aan ‘obsceniteit en onnatuurlijke daden’. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn ze in de gevangenis mishandeld.

 

Homoseksualiteit is verboden in Malawi. Net als in veel andere Afrikaanse landen. De zaak leidde tot internationale kritiek en verontwaardiging. Na het gesprek met Ban Ki-moon heeft de president opdracht gegeven het stel vrij te laten. Niet van harte: in een persconferentie zei hij het ‘om humanitaire redenen’ te doen, niet omdat hij het ermee eens was. De secretaris-generaal van de VN wil dat er een einde komt aan ‘deze verouderde straffen op homoseksualiteit, die vaak teruggaan naar de Victoriaanse tijd, toen veel landen koloniën van Engeland waren. Het is nog maar de vraag of het koppel nu vrijelijk in eigen land kan leven, of er beter aan doet naar een homovriendelijker land te verhuizen. Bij hun arrestatie werden ze op Middeleeuwse manier in een open wagen door de stad gereden en beschimpt en bespot door omstanders.

Lees ook:Homo Malawi ruilt verloofde in voor vrouw
Lees ook:Madonna haalt uit over veroordeling homokoppel in Malawi
Lees ook:VN blokkeert poging Rusland om rechten af te pakken van homo stafleden
Lees ook:Reformatorisch Dagblad gaat tekeer tegen homo’s
Lees ook:Homopaar Malawi krijgt 14 jaar dwangarbeid

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gratie voor homokoppel Malawi

  1. H.D.B. Go

    De wetten in Afrika in dit specifieke geval die van Malawi moet dan maar zeer snel herzien worden. “obsceniteit en onnatuurlijke daden”. Mag ik van hieruit de President van Malawi en andere Afrikaanse leiders een directe vraag stellen? Vinden jullie zelfverrijking ten koste van het land en volk dan geen misdaad?
    Vinden jullie Idi Amin Da Da dan zo´n visite kaartje voor Afrika?
    Het is in de wetenschap al lang bekend dat in de natuur ook homosexualiteit voorkomt. Laten de Afrikaanse leiders zich liever druk maken en zich beijveren dat de oerwouden van Afrika niet helemaal verdwijnen en de dieren in hun natuurlijke leefomgeving kunnen leven en gedijen. Ook dat is een graadmeter voor de beschaving van een Natie evenals de welvaart in het land en de bevolking kunnen lezen en schrijven en een baan en inkomen hebben. Een woning hebben en over schoon drinkwater beschikken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>