We moeten niet zo zeuren over Songfestival

Zaterdag won Dima Bilan voor Rusland het Eurovisie Songfestival. Ik vond het kitsch, maar Oké: de Russen lieten  er een Stradivarius voor aanrukken en Olympisch kampioen Yevgeni Plushenko moest op een mini-ijsbaantje rondjes schaatsen. Dat hij zich daarvoor leent, of werd het hem opgedragen? (het ís en blijft een ex-communistisch land) Buurlanden stemden op elkaar: dat gebeurt al zo lang als het Songfestival bestaat. Maar er moeten  eens wat misvattingen de wereld uit. Het Oostblokgehalte was niet hoog en het absurdisme viel mee. Er keken 100 miljoen mensen. Het Stadhuisplein van Belgrado stond vol met enthousiaste tieners. Waar wij in het westen blasé toekijken en het een ‘camp’ nichtenfeestje vinden, ziet de jeugd in het oosten Eurovisie als hip en modern.

Twaalf landen uit het oosten tegen dertien uit het westen stonden in de finale. Waarvan automatisch één  uit het oosten (gastland Servië) en vier  westen (grootbetalers Engeland, Frankrijk, Duitsland en Spanje). De gekte van afgelopen jaren leek voorbij; belachelijke of slechte liedjes waren er  alleen van uitgerekend grootbetalers Duitsland, Frankrijk en Spanje en iets mals uit Letland. Naast de gebruikelijke Eurodeuntjes waren er veel ballades.

Acht landen zongen in de eigen taal, de rest in het Engels. Er zat tinnef tussen, er werd vals gezongen, de strotten scheurden open of knepen dicht, maar er zaten ook pareltjes tussen: Kroatië (ludiek straatorkest), Israël (bééldschone zanger), Oekraïne (prachtige act), Portugal (stem als een klok) en twee sobere juweeltje uit Servië en Noorwegen. Het viel al met al best mee. En de uiteindelijke uitslag? Ach, de beroemde BBC commentator Wogan zegt al járen: ‘That’s Eurovision!

Lees ook:Drie Toppers willen naar Songfestival
Lees ook:Het Songfestival was weer eens een lange zit
Lees ook:Nederland wéér niet in finale Songfestival
Lees ook:Eurovision in Concert in de Melkweg
Lees ook:President Servië garandeert veiligheid gasten Songfestival

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “We moeten niet zo zeuren over Songfestival

  1. Pingback: Burgemeester Moskou waarschuwt homo’s | Gay

  2. Pingback: Moskou waarschuwt voor gay pride bij Songfestival | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>