Kwart zware rokers haalt pensioen niet

Om over na te denken: een kwart van de zware rokers in Nederland haalt zijn of haar pensioen niet. Zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut over het verband tussen roken en doodgaan.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van bijna 40 duizend 20- tot 80-jarige respondenten uit de Gezondheidsenquête van 2001 tot en met 2006.  Onderzocht is of en wanneer rokers en niet-rokers die daaraan deelnamen zijn overleden. Van de zware rokers haalt 23 procent de leeftijd van 65 jaar niet, van de lichte rokers overlijdt 11 procent en van de niet-rokers 7 procent voor de 65e verjaardag. De belangrijkste doodsoorzaak is kanker, met name longkanker, gevolgd door hart- en vaatziekten.

Lichtpuntje: stoppen met roken loont, op alle leeftijden! Rokers die voor hun 35e stoppen, hebben ongeveer dezelfde levensverwachting als niet-rokers. Bij rokers die rond hun 50ste stoppen halveert het sterftecijfer. In Nederland blijkt de afgelopen jaren roken in 4 op de 10 gevallen voor de leeftijd van 80 jaar de doodsoorzaak te zijn. Er wordt steeds minder gerookt: Begin deze eeuw stak 10 procent van de Nederlanders minstens twintig sigaretten per dag op, nu is dat nog maar 4 procent. Het aantal matige rokers zakte van 18 naar 14 procent, het percentage gelegenheidsrokers ligt al jaren op 5 tot 6 procent.

Lees ook:Stichting Stop Bewust start met website en telefonische hulplijn
Lees ook:Stoptober: stoppen met roken in oktober
Lees ook:Hiv en roken: een dodelijke combinatie?
Lees ook:Levensverwachting mensen met hiv met 15 jaar toegenomen
Lees ook:Homo’s slanker, lesbo’s dikker dan hetero’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>