Hiv en roken: een dodelijke combinatie?

Mensen met hiv die roken, lopen een extra groot risico en roken zou voor hen schadelijker zijn dan het virus zelf. Dat is de uitkomst van een studie, onder leiding van Dr. Krishna P. Reddy, docent aan de Harvard Medical school. De levensverwachting van rokende hiv-patiënten zou twee keer kleiner zijn dan wanneer ze niet roken. ’Roken is de belangrijkste killer van mensen met hiv die aan de hiv-remmers zijn’, aldus Reddy.

Twee decennia geleden was daar geen sprake van, omdat mensen met hiv toen niet lang genoeg leefden om het effect van roken te ervaren. Mensen met hiv roken beduidend meer dan anderen: uit een onderzoek door het National Institute of Health in 2011 bleek 50 tot 70 procent te roken, terwijl dat onder volwassenen in het algemeen 17 procent was. Volgens Reddy ‘is het nooit te laat om te stoppen’: mensen met hiv van tegen de veertig die stopten ‘kregen er 4,6 tot 5,7 jaar bij’. Aids-behandelcentra in Nederland focussen zich sinds kort ook op de kwaliteit van leven: medicatie heeft veel goeds heeft betekend voor mensen met hiv, maar nu verschuift de focus naar kwaliteit van leven, aldus medici. Stoppen met roken hoort daarbij, iets waar behandelaars tegenwoordig ook op schijnen te hameren.

Lees ook:Kwart zware rokers haalt pensioen niet
Lees ook:Stoptober: stoppen met roken in oktober
Lees ook:Onderzoek COC Amsterdam: OnBIkend maakt onBImind
Lees ook:Stoptober 2017
Lees ook:Last van je longen? Sinaasappeltje eten!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>