Transgender, transseksueel, travestiet – de wirwar van termen

Loiza Lamers schreef geschiedenis, door als eerste transgender Holland Next Top Model te winnen. ‘Waarom komt dit nieuws op gay.blog? Transseksuelen willen niets met de homogemeenschap te maken hebben. De term LGBT moet verboden worden.’ Dat schreef Cathy in een reactie op het bericht ‘Loiza is transgender‘ op 4 september. ’Wij horen niet bij elkaar als een grote familie’, vervolgde Cathy. ‘Als wij hier in Nederland mensen graag in hokjes willen plaatsen, dan moeten we de hokjes niet met elkaar mengen.’ Hoogste tijd om een duik te nemen in de wirwar van termen, waarbij onder meer de website van Transgender Netwerk Nederland (TNN) uitkomst biedt. Ik neem me hierbij de vrijheid e.e.a. ietwat te vereenvoudigen:

Travestiet: iemand die rondloopt in de kleding van het andere geslacht. Het Engelse travesty betekent ‘openbaar schandaal’, travestiet in het Engels is ‘drag’. Drag queens en drag kings vergroten geslachts- en gedragskenmerken van het andere geslacht vaak uit, veelal als vorm van entertainment.

Transgender: iemand die door het leven gaat als iemand van het andere geslacht. TNN noemt het een ‘parapluterm’, omdat het ‘een spectrum aan genderdiverse mensen omvat, waaronder transmannen, transvrouwen, crossdressers en anderen die zich niet (enkel) identificeren als man of vrouw.’

Transseksueel: iemand die zijn of haar geslacht wil veranderen. De term komt uit de medische wereld. Transitie is de term voor het proces dat de persoon in kwestie doorloopt om te kunnen leven in het andere geslacht en omvat niet alleen medische, maar ook wettelijke aanpassingen. In de volksmond wordt het ook wel ‘omgebouwd’ genoemd, een term die voor de mensen in kwestie uiterst kwetsend is.

Intersekse conditie: een parapluterm voor diverse aangeboren condities die afwijken van de norm. Ooit werd de term ‘hermafrodiet’ (tweeslachtigheid) gebruikt, maar dat wordt door personen die het betreft als kwetsend ervaren.

Seksuele oriëntatie: de aantrekkingskracht tot een ander persoon. En hier zit volgens mij de crux die Cathy aansneed: ‘de seksuele oriëntatie van transgender personen verschilt net zozeer als die van personen die niet transgender zijn’, meldt TNN. Dus toch maar de term LHBT aanhouden? Inmiddels door menigeen verlengd tot LGBTQIA (lesbisch, homo, bi, transgender, queer, intersekse en ‘aseksueel’)? Het is waar, al die hokjes zouden niet nodig moeten zijn. Maar dan verlies ik mijn broodwinning: ik schrijf immers voor gay.blog.nl. En wat mij betreft zijn al die ‘extra’ hokjes (lesbisch, bi, transgender, queer, intersekse en aseksueel) welkom binnen deze blog en zal ik erover berichten als er wat te melden valt.

Lees ook:Meer aandacht nodig voor transgenders en intersekse personen
Lees ook:LGBTI – ‘I’ voor intersekse toevoegen aan LGBT
Lees ook:Transgender op landelijke kieslijst D66
Lees ook:Hermafrodiet is een kwetsende term
Lees ook:D66: discriminatie transgenders wettelijk verbieden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>