Smalspectrum penicilline – onder andere tegen syfilis – niet meer leverbaar

Een aantal soorten antibiotica zijn niet meer leverbaar: zogenaamde smalspectrum penicilline die worden gebruikt bij de behandeling van onder meer syfilis, longontsteking en infecties van huid, spieren en pezen. Smalspectrum betekent dat het middel alleen werkt tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. In Nederland zijn geen vergelijkbare producten op de markt.

De smalspectrum medicijnen in kwestie worden ook de komende jaren niet meer gemaakt, omdat de hulpstof natriumcitraat niet meer beschikbaar is, aldus fabrikant Astellas. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de firma verzocht om hiervoor oplossingen te bedenken. Ook zoekt het CBG amen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar een oplossing, bijvoor beeld door tijdelijk alternatieve producten te importeren op doktersadvies – iets dat alleen via IGZ kan. Patiënten krijgen nu breedspectrum antibiotica, die meer soorten bacteriën te lijf gaan. Nadeel is dat bacteriën daarmee sneller resistent kunnen worden.

Lees ook:Gonorroe dreigt onbehandelbaar te worden
Lees ook:Druiper dreigt onbehandelbaar te worden
Lees ook:Minister: Different onderdrukt homoseksualiteit niet
Lees ook:Baard ‘net zo smerig als wc’
Lees ook:Wethouder praat met kerken over hiv healings

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>