Vraagtekens bij wetenschap achter biologische homo-onderzoek

‘Weg met de geboren homo’. Dat was de titel van een essay van wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke eerder deze maand in Vrij Nederland. Sinds de jaren negentig staat voor de homobeweging ‘born this way‘ als een paal boven water, maar de wetenschap wankelt. Shamus Kahn schreef vorige maand in Aeon in het stuk ‘Not born this way‘: als andere liberale stromingen biologie als levenslot afwijzen, waarom maken gay rights zich er dan afhankelijk van? Er zijn nooit genen gevonden die met homoseksualiteit samenhangen.

Een groot Zweeds onderzoek onder tweelingen kwam tot de conclusie dat erfelijkheid van homoseksueel gedrag op 25 – 39 procent bij mannen en 128-19 procent bij vrouwen was. De rest was toe te schrijven aan omgevingsinvloeden. Maar de ‘onzekerheidsmarges’ waren groot. ‘Mogelijk onderschatten wetenschappers het idee dat homoseksueel gedrag zó normaal is dat het bij alle mensen min of meer aanwezig is’, schrijft de NRC. ‘Mogelijk is het tijd voor een nieuwe werkhypothese: binnen het biseksueel spectrum zullen sommige mensen bij het homoseksuele en anderen bij het heteroseksuele uiteinde uitkomen. Maar we kunnen allemaal op mannen en vrouwen vallen.’

Lees ook:Homo- en biseksuele mannen vaker slachtoffer cyperpesten dan heteromannen
Lees ook:Juni – Mooie Mannen Maand bij Net5
Lees ook:Heterovrouwen barebacken vaker dan homomannen
Lees ook:Sanquin blijft homo’s weigeren
Lees ook:Schaamte overheerst bij eerste keer seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>