Inschrijving Pride 2018

IMG_20161206_175236Partijen die willen deelnemen aan de Botenparade 2018 worden uitgenodigd om zich tot 5 februari in te schrijven. Op 11 februari worden in de Sugar Factory te Amsterdam de deelnemers bekend gemaakt. De ingezonden concepten zullen net als voorgaande jaren worden beoordeeld door een ballotagecommissie en de inschrijvingen die het beste aansluiten bij het thema krijgen een plek in de parade. Dit jaar is er een nieuwe indeling van de deelnemers-categorieën gemaakt en is er zelfs een gratis categorie bijgekomen (bron: opersbericht).
-
Pride Amsterdam is van 28 juli tot 5 augustus 2018, de botenparade met maximaal 80 boten is op zaterdag 4 augustus. Inschrijven kan via www.pride.amsterdam. “Dit jaar is de indeling van de categorieën vernieuwd”, zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. “Dit hebben we gedaan omdat er in de afgelopen jaren discussie is ontstaan over de geaardheid en maatschappelijke betrokkenheid van verschillende deelnemers. Er werd daarbij te vaak verwezen naar onze categorieën, die verkeerd geïnterpreteerd werden. De nieuwe indeling doet meer recht aan het aandeel van een ieder in de strijd voor emancipatie van LHBTI’s en steun voor de Pride.” Daarnaast is er ook een ‘Pride Business Club’ opgericht. Bedrijven kunnen alleen nog deelnemen aan de botenparade als zij lid zijn. “We willen zo bedrijven inhoudelijk nog meer betrekken en een netwerk creëren van professionals die ons vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid zowel financieel als inhoudelijk ondersteunen”.
-
Support Card 2018 ‘Growing a better world together’
Ook nieuw is de invoering van een zogenoemde ‘support card’. Onder het motto ‘Growing a better world together’ stelt de Rabobank dit jaar haar plek in de botenparade ter beschikking en wil daarmee haar maatschappelijke betrokkenheid eens op een andere manier tonen. De plek van de bank wordt ter beschikking gesteld aan een vereniging of stichting die zich inzet voor een betere leefwereld voor LHBTI’s en die zonder een belangrijke financiële partner niet zouden kunnen deelnemen aan de botenparade. Spee: “De Rabobank neemt de kosten van inschrijving voor haar rekening en gezamenlijk ondersteunen we de ‘support card-deelnemer’ ook nog eens met een bedrag van € 7500,-. Daarnaast wordt ook een coach ter beschikking gesteld die ondersteuning biedt.” De toewijzing van de Support Card 2018 gebeurt in overleg met het LHBT-medewerkersnetwerk van de Rabobank, Rainbow. Op www.pride.amsterdam staat beschreven aan welke voorwaarden moeten worden voldaan om hiervoor in aanmerking te komen.
-
Thema
Thema dit jaar is ‘Heroes’. Spee: “Iedereen kent wel iemand die de ‘helden-status’ verdient. Denk aan mensen die het voortouw nemen, ergens voor staan en dit ook in het openbaar uitdragen. Het gaat om mensen, al dan niet behorend tot de LHBTI-community, die zich op allerlei manieren inzetten voor mensenrechten in het algemeen en/of de LHBTI-community in het bijzonder. De Pride-organisatie bepaalt overigens niet wie deze helden zijn en deze ‘helden-status’ verdienen. Dat laten we over aan de community. Iedereen is vrij om de discussie aan te gaan en iedereen is vrij om zelf een held aan te wijzen.”
-
Komende Pride-editie is het 20 jaar geleden dat in Amsterdam de Gay Games werden gehouden onder het motto ‘Friendship through Culture and Sports’. Spee: ‘We leggen daarom dit jaar de focus hierop. Tijd om de balans op te maken. Hoe staat het met onze emancipatie in het algemeen en met die van LHBTI’s in de sport in het bijzonder?” De Gay Games zijn in 2018 in Parijs en worden elke vier jaar gehouden. Het evenement is met ruim 12.000 deelnemers en 35 takken van sport zelfs groter dan de Olympische Spelen.
-
Doel Pride Amsterdam 
Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.
-

Lees ook:Programma Pride Amsterdam 2017 uitgebreid met Zandvoort en Vondelpark
Lees ook:Europirde 2016: inschrijving Canal Parade van start gegaan
Lees ook:Inschrijving Canal Parade 2012 geopend
Lees ook:Pride Amsterdam start met demonstratieve en activistische Pride Walk
Lees ook:Pride Amsterdam begint met Pride Walk op 29 juli

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>