Carnaval van Rio: grootste en uitbundigste carnaval ter wereld

Het jaarlijkse Carnaval van Rio de Janeiro in Brazilië: daar moet de échte doorgewinterde carnavalsvierder eenmaal in zijn leven geweest zijn: het is het grootste, geilste, spectaculairste en uitbundigste carnaval ter wereld. Ook hier barst het feest los op vrijdag 24 februari en eindigt op Aswoensdag. Hoogtepunt is de Samba Parade: dé belangrijkste wedstrijd tussen de verschillende wijken en sambascholen.

Carnaval is hét feest voor de inwoners van de krottenwijken van Rio: zij dansen en feesten er vier dagen op los.  Iedere wijk heeft zijn eigen sambaschool en is maanden van tevoren bezig met de voorbereidingen voor hun praalwagen op de grote parade. Misschien winnen zij een prijs, misschien vallen ze op en valt roem hen ten deel. Zo niet, dan is het toch heel even, vier dagen lang, onderdompelen en wegdromen in de glitterwereld, weg van de grauwe realiteit in de krottenwijk.

Het festijn werd voor het eerst rond 1640 gehouden om de Griekse en Romeinse wijngoden te eren. De katholieke kerk trok het naar zich toe. De Portugese overheersers introduceerden het festival ‘Entrudo’. de voorloper van het Braziliaanse carnaval. Brazilië was een Portugese kolonie (het is het enige Zuid-Amerikaanse land met Portugees als voertaal). Bals en gemaskerde feesten waren komen overwaaien van de Parijse bourgeoisie. In 1840 vond de eerste maskerade van Rio plaats, met polka en wals in het middelpunt.

Rond 1917 introduceerden de Afrikanen de samba muziek, iets dat nu wordt vereenzelvigd met Braziliaanse muziek. Groepen mensen trokken met muziek en dans door de straten. Het was gangbaar dat de aristocratie zich verkleedde als ‘gewone’ mensen, mannen als vrouwen en armen als prinsen en prinsessen: eens per jaar konden sociale klassenverschillen even worden vergeten. Zwarte slaven kregen vier dagen vrijaf en mengden zich in het vertier. Eind 19e eeuw werd het festijn meer en meer een competitie: mensen verkleedden zich niet alleen, maar formeerden parades met orkesten. Deze wedstrijden groeiden uit tot de hoofdattracties van het Carnaval van Rio.

Lees ook:Carnaval van Rio is de moeder aller carnavallen
Lees ook:Rio: de moeder van het carnaval
Lees ook:Brazilië deelt met carnaval 55 miljoen condooms uit
Lees ook:Roep om antidiscriminatie wetgeving op Sao Paulo Pride
Lees ook:Rose Maondag in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>