Bet van Beeren (café ‘t Mandje) krijgt eigen brug

Vrijdag bestaat het Amsterdamse café ‘t Mandje 90 jaar: Elisabeth Maria (Bet) van Beeren (1902-1967) was sinds 1927 uitbater van het café aan de Zeedijk 63. Ze kwam uit een Jordanees gezin van veertien en nam op haar 25e café Amstelstroom over van haar oom Toon. Ze noemde het ‘t Mandje, omdat haar moeder haar iedere dag eten in een mandje kwam brengen.

Vandaag krijgt Bet een eigen brug: de Stormsteegbrug over de Oudezijds Achterburgwal tussen de Korte Stormsteg en de Korte Niezel, wordt omgedoopt tot de Bet van Beerenbrug. Bet was lesbisch en werd een icoon in de Amsterdamse gayscene: in haar kroeg waren homo’s en lesbo’s welkom, in een tijd waar dat nog verboden was. Ze stond aan de wieg van de term ‘een uil’ voor een hetero. Als iemand binnenkwam die ze niet vertrouwde – het kon iemand van de zedenpolitie zijn – knipte ze een lamp aan in de vorm van een porseleinen uiltje, om de klanten te waarschuwen. Na haar dood nam zus Greet het café tot 1982 over. Daarna bleef de deur 26 jaar dicht en in 2008 blies nicht Diana de legendarische kroeg nieuw leven in: op Koninginnenacht ging het café weer open. In het Amsterdams Museum staat een replica van café ‘t Mandje. Het café is als Venster 36 opgenomen in de Canon van Amsterdam.

Lees ook:Café ’t Mandje in Amsterdam gaat weer open
Lees ook:Homofobe moord op Britse consul in Jamaica
Lees ook:Amsterdam: iconisch vrouwencafé Vivelavie gaat dicht
Lees ook:Dinsdag: eerste rokjesdag van het jaar
Lees ook:De Kabberdoes, laatste gay café in Den Bosch, blijft open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>