Bi-boot op de Amsterdam Pride – This is Our Pride 

Op 5 augustus zal er tijdens de Amsterdam Canal Parade voor het eerst een boot meevaren die specifiek aandacht vraagt voor biseksualiteit: de bi-boot. Ondanks dat naar schatting ruim een miljoen mensen zich biseksueel zou kunnen noemen, is de groep nauwelijks zichtbaar binnen de LHBTI-beweging. Deze biboot wil daar verandering in brengen. ‘Vol trots voor onze seksuele identiteit zullen wij de bivlag in de kleuren roze, paars en blauw over de Amsterdamse grachten laten wapperen’, aldus het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi).

LNBi viert op 13 mei haar jubileumfeest en is al 25 jaar een plek voor iedereen die ‘zich niet zomaar in de hokjes hetero of homo/lesbisch vindt passen’. Veel biseksuelen krijgen van zowel hetero’s als homo’s niet de erkenning voor hun seksuele identiteit die zij verdienen. ‘Mede daardoor is twijfelen aan de authenticiteit ervan een ervaring die door vrijwel alle biseksuelen wordt gedeeld. Met onze boot willen wij laten zien hoe divers de bigemeenschap is.’ Bi’s zijn er in vele soorten en maten. Sommige bi’s zijn monogaam, andere zijn polyamoreus, weer anderen celibatair. Er zijn bi’s met langdurige relaties en bi’s die de voorkeur geven aan losse contacten. Veel bi’s hebben geen specifieke voorkeur voor de gender van hun partner, maar soms ook wel. LNBi: ‘Wij willen laten zien dat iedere bi biseksualiteit anders kan invullen, maar dat elke invulling even valide is. Juist deze verscheidenheid is onze kracht.’

Stichting Amsterdam Gay Pride wil aandacht blijven vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.

Thema dit jaar is ‘This Is My Pride’. Het festival is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldwijd bekend evenement, een icoon met een voorbeeldfunctie. Pride gaat ‘back to basic’, terug naar de kern van het ontstaan. Met het thema zet de organisatie dit jaar aan de ene kant de Amsterdamse ‘LHBTI-community’ en de vrijheid die LHBTI’s hebben om in Amsterdam te leven zoals ze willen, centraal. Er wordt een pas op de plaats gemaakt, teruggekeken op wat er bereikt is, en naar de toekomst gekeken. Tegelijkertijd vraagt de organisatie aandacht voor de persoonlijke strijd die LHBTI’s (nog steeds) hebben om te kunnen zijn, wie ze zijn en hen daar ook trots op te laten zijn. Geïnspireerd op Shirley Bassey’s ‘This Is My Life’. Tolerantie en acceptatie staat in Nederland onder druk, daar moet aandacht voor blijven gevraagd worden. Ofwel: This Is My Pride. Dit is mijn festival. Dit is wie ik ben.

Lees ook:De BiBoot gaat op tournee door Nederland – eerste stop Utrecht
Lees ook:LNBi: 25 jaar zichtbaar
Lees ook:Tentoonstelling Bi in Beeld in Arnhem
Lees ook:Oproep papers en presentaties voor conferentie Bi-onderzoek
Lees ook:Vanavond drankje doen op LNBi Lentefeest Den Haag?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>