Zware statements tijdens de Canal Parade 2017

Pride Amsterdam 2017 vindt plaats van zaterdag 29 juli tot en met zondag 6 augustus. Het thema ‘This is My Pride’ roept bij de deelnemende organisaties strijdbare reacties op. De vrijheid om te leven zoals je wilt en de ‘LHBTI-community’ staan centraal. Dat bleek tijdens de kick-off party van stichting Amsterdam Gay Pride in de Sugar Factory. Veel deelnemers grijpen het thema aan om vooral de ‘zware onderwerpen’ bespreekbaar te maken. De statements zijn met onder andere een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot zwaarder dan ooit (bron: persbericht).
-
“Toeschouwers aan de kade zullen regelmatig met de neus op de feiten gedrukt worden”, aldus directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. “Ons festival is al jarenlang een festival met inhoud, maar dit jaar doen er een aantal boten mee die meer dan ooit geen ‘gemakkelijke thema’s’ aansnijden. Deze boten geven in onze ogen wel het belang van het jaarlijks organiseren van een Pride weerzinwekkend goed weer. Dit jaar gaan we met het thema terug naar de kern van ons ontstaan”, stelt Spee. “We staan stil bij wat we wel en niet hebben bereikt, maar kijken ook vooruit naar de toekomst.”
-
Iraanse boot
Voor het eerst vaart een Iraanse boot mee. De organisatie Zamaneh Media wil een statement maken tegen de galg die in Iran gebruikt wordt om LHBT’s mee op te hangen. De organisatie, die inwoners in Iran voorziet van nieuws die niet door de overheid gecontroleerd worden, opereert vanuit Nederland. De situatie van de LHBT-gemeenschap in Iran is dusdanig schrijnend dat veel mensen zich genoodzaakt zien te vluchten. Homoseksualiteit is verboden en er staan straffen op, tot aan de doodstraf.
-
Zelfmoordpreventieboot
Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI’s vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren. Ook onder volwassenen homo’s, lesbische vrouwen en biseksuelen ligt het suïcidecijfer hoger dan bij anderen volwassenen. Reden genoeg voor organisatie Astare om mee te varen en het taboe omtrent zelfmoord te doorbreken. In Nederland sterven jaarlijks ruim 1800 mensen aan zelfmoord. 113 Zelfmoordpreventie is onlangs gestart met de landelijke campagne: De vraag van je leven. De campagne laat zien dat je door een vraag te stellen het verschil kan maken. De boodschappen aan boord zijn krachtig, confronterend en hoopvol tegelijk. Het zal bezoekers aan de kant een moment geven van nadenken.
-
Bi-Boot
Voor de eerste keer tijdens de botenparade vaart ook boot mee om op een positieve manier aandacht te vragen voor biseksuelen, volgens de organisatie ‘normaal gesproken amper zichtbaar’. Veel bi’s krijgen van zowel hetero’s als homo’s geen erkenning, iets dat vrijwel alle biseksuelen beamen. Daarnaast lopen biseksuelen substantieel meer kans op (psychische) gezondheidsproblemen en moeilijkheden op het werk als ook met het zoeken ernaar.
-
Andere bijzondere boten zijn:
Donald Trumpboten. Twee boten met een boodschap aan de nieuwe Amerikaanse president: Torn niet aan de rechten van de LHBTI’s en respect deze. En de boot ‘Make America Gay Again’, waarbij de organisatie aangeeft bezorgd te zijn over Amerikaanse LHBTI’s en hun vrije toekomst.
-
De ambulanceboot. Het ambulancepersoneel geeft hiermee aan dat tolerantie en acceptatie ook bij hen onder druk staat.
-
De vluchtelingenboot. Aan boord deelnemers uit Syrie, Irak, Iran, Afghanistan, Ruwanda, Uganda en de Palestijnse gebieden.
En verder boten van het Nederlandse Rode Kruis, dat dit jaar 150 jaar bestaat, een rugbyboot van ARC Amsterdam Lowlanders, vanwege het WK Rugby Amsterdam 2018 en een boot van Scouting Nederland om als grootste jeugd- en jongerenorganisatie van ons land bij te dragen aan een maatschappelijk statement.
-
Over Pride Amsterdam
Stichting Amsterdam Gay Pride wil blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport/
-

Lees ook:Canal Parade 2017: andere route om bewoners te paaien, opnieuw veel niet-LHBTI-gerelateerde boten
Lees ook:Bi-boot op de Amsterdam Pride – This is Our Pride 
Lees ook:Amsterdam Canal Parade 2014
Lees ook:COC vindt Gay Pride wel degelijk emanciperend
Lees ook:Opnieuw meer aanmeldingen voor Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>