Obama roept homobar Stonewall Inn uit tot nationaal monument

De roemruchte New Yorkse homobar Stonewall Inn is vrijdag door de Amerikaanse president Obama uitgeroepen tot nationaal monument. Het is in de VS het eerste nationale monument voor homorechten. De bar in Greenwich Village stond aan de wieg van Gay Prides. Op 28 juni 1969 braken er rellen uit, nadat de politie voor de zoveelste keer een razzia uitvoerde. De bargasten pikten het niet langer en mepten de agenten de tent uit.

De rellen hielden enkele dagen aan en leidden tot steunbetuigingen uit het hele land en daarbuiten. De ‘Stonewall Riots‘ worden gezien als het begin van de homo-emancipatie en de oprichting van homorechtenorganisaties. Een jaar na de rellen werd in Greenwich Village een herdenkingsmars gehouden, die wordt gezien als de allereerste Gay Parade ooit. Gay Parades in Duitsland en Zwitserland heten veelal Christopher Street Parades, genoemd naar de straat waar Stonewall Inn is gevestigd. Eerder deze maand was de Stonewall Inn het decor van meerdere herdenkingsbijeenkomsten nar aanleiding van de slachtpartij in homoclub Pulse in Orlando. Daarbij werden 49 mensen doodgeschoten.

Lees ook:Obama wil Stonewall Inn New York uitroepen tot nationaal monument
Lees ook:Pride weekend in veel wereldsteden
Lees ook:Gay Prides over de grens
Lees ook:Gay Prides zomer 2014
Lees ook:Juni: gay-pride maand bij uitstek – de grote steden op een rij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>