Roze kerst met vrienden – een dierbare herinnering

Kerstmis 1983 in West-Berlijn: kerst met zes vrienden en één vriendin: collega-dansers, zangers en een grimeur. Het waren de wilde jaren tachtig, Berlijn was hot en we leefden er als dartele dertigers lustig op los. Duitsers eten hun kerstdiner op ‘Heiligenabend’: op Kerstavond, 24 december.

Twee van de zes vrienden woonden samen en organiseerden een kerstetentje. Met tafelordening, een fraai gedekte tafel en handgeschreven menukaarten. Geen overdadig kerstdiner met veel te veel gangen, het ging vooral om het samenzijn. Alhoewel ‘Weihnachtsgebäck’ veel chiquer stond dan ‘koekjes’, zeker in met de hand geschreven gouden krulletters.

Een half jaar later bereikte de hysterie rondom aids Berlijn. In de VS verzuchtte de Amerikaanse homo-icoon Joan Rivers: ‘The party is over’.  En dat wás het ook. In de jaren daarop bezweken de zes vrienden stuk voor stuk aan de gevolgen van aids. De vriendin woont ergens in Berlijn en ik keerde terug naar Amsterdam . Ik heb nooit meer zo’n fijne kerstavond met vrienden beleefd.

Lees ook:Romantische Kerst II: vrienden (1983)
Lees ook:Dierbare kerstherinneringen
Lees ook:Holland Taylor onthult een relatie met een jonge vrouw te hebben
Lees ook:Hedwig and the Angry Inch in Kleine Komedie Amsterdam
Lees ook:Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>