Halloween – een feest voor hetero’s èn homo’s

Zaterdag 31 oktober is het Halloween. De Kelten noemden de nacht van 31 oktober op 1 november Samhain: ‘Day of the Death’, dan stond het dodenrijk het dichtst bij de bewoonde wereld en konden geesten van gestorvenen in levende lijven glippen. De Katholieke kerk veranderde het in de 9e eeuw in Allerheiligen, maar Engeland en Ierland hielden het als ‘All Hallows Eve’ in ere. Als griezels verklede kinderen bellen aan en roepen ‘Trick or Treat’ om snoep bij elkaar te bedelen. Volwassenen houden eigen feestjes. Ierse emigranten namen Halloween mee de oceaan over: daar werd het populair, met een uitgeholde pompoen als beeldmerk. Iedere Amerikaanse en Canadese stad organiseert Halloween, geliefd bij zowel straights als gays, en inmiddels overgewaaid naar ons land.

Castro, de homowijk van San Francisco was op Halloween jarenlang een uitbundige bonte mix van Koninginnedag, Carnaval & Gothic. Daar kwam een jaar of wat geleden de klad in, toen mensen van buitenaf de boel kwamen verzieken. In 2002 werden vijf feestgangers neergestoken en in 2007 werd Halloween als straatfeest verboden, nadat het jaar ervoor in een vuurgevecht tussen twee gangs tien gewonden vielen. Nu beperkt Halloween er zich tot binnenfeestjes. Veel minder bescheiden gaat het eraan toe in een aantal andere grote Amerikaanse steden, waar grote parades plaatsvinden.

The Village organiseert zondag voor de 42e keer de grote New York Village’s Halloween Parade, in Los Angeles is een soortgelijke optocht en vindt de West Hollywood Carnaval plaats. New Orleans viert Halloween altijd uitbundig  en in gay beach paradise Key West is het een week lang feest, met als hoogtepunt de Captain Morgan Fantasy Fest Parade. In Canada is Vancouver aan de Westkust een van de grote hotspots. Nederland kent Halloween sinds de jaren ’80 in bescheiden vorm van privé-feestjes en in clubhuizen en cafés, al groeit het aantal events de laatste jaren gestaag.

Lees ook:Halloween: griezelen voor en door hetero’s én homo’s
Lees ook:Halloween in homoland
Lees ook:De Halloween Top 5
Lees ook:Halloween in de gay scene
Lees ook:Halloween voorzichtig terug in San Francisco

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>