D66 op Gay Pride: ‘Wereldwijd jezelf kunnen zijn’

Tijdens de twintigste Amsterdam Gay Pride vraagt D66 aandacht voor de rechten van LHBT’s wereldwijd. Hoewel in Nederland nog veel te verbeteren valt, is de situatie over de grens vaak nijpender. D66-Euro-parlementariër Marietje Schaake vaart mee op de boot: ‘Vrijheid zit bij D66 in het DNA. Wij vinden dat iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn, in Nederland en daarbuiten. De afgelopen jaren heeft D66 in Nederland mooie resultaten geboekt op het gebied van LHBT-rechten. Maar wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat elders in Europa en de wereld helemaal niet. Daar zien we vaak een conservatieve golf die zorgt voor een toenemend anti-LHBT sentiment. LHBT-rechten zijn mensenrechten en moeten wat ons betreft structureel onderdeel uitmaken van het EU-buitenlandbeleid. Op een dag als vandaag vieren we de vrijheid, maar staat D66 ook stil bij wat er nog beter kan’ (bron: persbericht). 

Om aandacht te vragen voor de rechten van LHBT’ers wereldwijd vaart dit jaar een groep buitenlandse gasten mee op de D66-boot op de Canal Parade. Zij zijn uitgenodigd door de Europese ALDE fractie, waar D66 onderdeel van uitmaakt. Deze gasten zetten zich in eigen land in voor LHBT-rechten en komen onder andere uit Ierland, Malta, Hongarije, Litouwen en Slowakije. Naast hen en D66-Europarlementariër Schaake zullen onder ander ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, D66-senator Annelien Bredenoord en de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho meevaren.

De afgelopen jaren heeft D66 zich onder andere ingezet voor de afschaffing van de weigerambtenaar, het stoppen van discriminatie van homoseksuele leraren, het verbeteren van de positie van de lesbische meemoeder en het vergemakkelijken van de geslachtswijziging van transgenders. Maar D66 is nog niet klaar en daarom presenteerde de partij onlangs de initiatiefnota ‘Wereldwijd jezelf kunnen zijn’. Zo willen wij dat het Nederlandse homohuwelijk erkenning krijgt in heel Europa. Ook moet er van de Nederlandse regering meer steun komen voor internationale LHBT-activisten.

Bijzondere aandacht vragen we voor ons voorstel het huwelijk in Nederland open te stellen voor buitenlandse LHBT-stellen. Nu kan dit alleen indien minimaal één van de aanstaande echtgenoten de Nederlandse nationaliteit heeft of in Nederland woont. Met dit voorstel wordt het ook mogelijk voor LHBT-stellen om te trouwen als dat in het eigen land niet mag. Schaake: ‘Waarom zou je als buitenlander, homoseksueel of hetero, niet kunnen trouwen in Nederland? Hiermee bezorg je mensen die in eigen land niet mogen trouwen de kans om hun liefde officieel te vieren. Zo wordt Nederland echt Gay Capital of the World.’

Lees ook:D66: Nederland moet weer leiden in homorechten
Lees ook:Congres Discriminatie van LHBT-asielzoekers
Lees ook:COC wil structurele aandacht voor homorechten bij VN
Lees ook:Buitenlandse homostellen kunnen niet trouwen in Nederland
Lees ook:Koninkrijksboot op de Canal Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>