Bob Angelo Penning COC voor Judith Schuyf en SpangaS

Tijdens het nieuwjaarsfeest van COC Nederland, ‘True Colors‘ in Paradiso Amsterdam, hebben Judith Schuyf en de tv-jeugdserie SpangaS de Bob Angelo Penning gekregen. Schuyf ‘behoort tot de absolute voorhoede van de Nederlandse LHBT-beweging’, aldus het COC. In de jaren tachtig was zij een van de grondleggers van Homostudies aan de Universiteit Utrecht. Ze leidde veel onderzoeken, zat in verschillende besturen en bracht tal van publicaties uit.

Haar ‘Topje van de ijsberg‘ uit 1984 was een eerste inventarisatie van discriminatie van LHBT’s in Nederland en aanzet voor politiek en maatschappelijk debat. In 2009 verscheen haar veel geciteerde ‘Geweld tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen‘. Sinds 2006 adviseert ze onder meer gemeenten over roze beleid bij kenniscentrum Movisie, waar ze op 1 januari met pensioen ging. Kort daarvoor kreeg ze een lintje voor haar werk.

SpangaS is een jeugd-tv-serie van de NCRV en heeft ‘een hele generatie opgevoed met respect voor LHBT’s', aldus het COC. De serie bereikt dagelijks honderdduizenden jongeren. De serie speelt op een middelbare school en besteedt vanaf het begin ‘uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze’ aandacht aan het wel en wee van roze leerlingen.

De Bob Angelo Penning werd in 1991 door het COC in het leven geroepen om mensen en instanties te eren die veel hebben betekend voor de LHBT-gemeenschap in ons land. De penning draagt de schuilnaam van Niek Engelschman (1913-1988), de oprichter en eerste voorzitter van het COC, in een tijd dat homoseksualiteit nog verboden was. Eerdere winnaars waren onder meer Paul de Leeuw, Hans van Manen, Erwin Olaf, Joke Swiebel, Boris Dittrich en Arie Boomsma.

Lees ook:Bob Angelo Penning voor André van Duin en Miriam van der Have
Lees ook:COC-prijs voor Leo Schenk en Amsterdam Gay Pride
Lees ook:Carry Slee krijgt Bob Angelo penning
Lees ook:Nieuwjaarsreceptie COC Nederland met Bob Angelo Penning
Lees ook:COC: Bob Angelo Oorkonde voor Martin Oortwijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>