Geruzie in Berlijn om Gay Pride Parade

In Berlijn is grote ophef ontstaan over de jaarlijkse Gay Pride Parade, omdat de organisatie een nieuw naam heeft bedacht en het roze feest commerciëler en minder politiek gekleurd wil maken. Onze Oosterburen noemen hun roze optocht CSD (Christopher Street Day) Parade, genoemd naar de straat in New York waar homo’s in 1969 het heft in eigen handen namen en de politie na de zoveelste razzia in een homobar de tent uit joegen.

De organisatie in de Duitse hoofdstad veranderde de naam in Stonewall CSD Parade, naar de naam van de New Yorker homokroeg waar alles begon. Veel Duitsers zijn not amused over de naamsverandering en een commerciëlere CSD-parade. De Deutsche Aids Hilfe loopt weliswaar mee, maar is uit het CSD-overleg gestapt en de Grünen, de SPD en de CDU hebben hun deelname aan de parade op 21 juni afgezegd. De Grünen vinden het eenzijdig genomen besluit van de organisatie ‘niet stroken met hun opvattingen over democratie’, zei een woordvoerster. Andere politieke partijen en de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit (die zelf openlijk homo is) noemen het besluit ook ‘ondemocratisch’. Tegenstanders broeden nu op een alternatieve Schwulenparade. Het wordt trouwens dringen op 21 juni in de binnenstad van Berlijn, want op die dag speelt Duitsland tegen Ghana tijdens het WK-voetbal (en komen duizenden voetbalfans naar de Brandenburger Tor) en staat de Berlijnse Fashion Week op de agenda.

Lees ook:Roze Wowi mag burgemeester Berlijn blijven
Lees ook:Roze Wowi stapt op als burgemeester Berlijn
Lees ook:Berlijn heeft eindelijk Homomonument
Lees ook:Half miljoen toeschouwers verwacht bij Gay Parade Berlijn
Lees ook:Gay Stadtfest Berlin 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>