Documentaire in Melkweg over Jobriath, de eerste openlijke homo rockstar

De Amsterdamse Melkweg Cinema presenteert vrijdag 21 juni Jobriath A.D.: The True Fairy of Rock ’n Roll, een documentaire over de eerste openlijk homoseksuele rockster Jobriath (trailer: klik hier). Het publiek moest niets van hem hebben, rockers haatten hem, critici vonden hem een charlatan, de homogemeenschap verkoos David Bowie en verachtte zijn vrouwelijke look. Toen Jobriath toch door leek te breken, viel hij ten prooi aan de Aidsepidemie en overleed. Deze film is een hommage aan de man die de weg plaveide voor homo’s in de rockmuziek. Turner vertelt het verhaal van Jobriath, een charismatische figuur uit de rockscene die zijn tijd vooruit was en wiens muziek langzaam wordt herontdekt. Alles komt aan bod: de rasperformer, het onwetende slachtoffer van de overmoedige platenindustrie en de terughoudende martelaar voor de homorechten. De film begint om 21.00 uur. Popjournalist Gijsbert Kamer (o.a. Volkskrant) verzorgt de inleiding (bron: persbericht).

 

 

Regisseur Kieran Turner ontdekte enkele jaren geleden een plaat van Jobriath en werd verrast door zijn briljante, gelaagde en wellicht wat ontoegankelijke muziek. Turner begreep waarom het in de jaren 70 en 80 flopte, maar snapte niet dat vrijwel niemand zich hem nog kon herinneren. Hij was de eerste openlijk homoseksuele rockster die bij een van de grote platenlabels tekende en tevens één van de eerste internationaal beroemde muzikanten die aan aids zou sterven. Aan het begin van zijn carrière kreeg een enorm billboard op Time Square voor de promotie van zijn debuutalbum. Ondanks enkele lovende recensies schilderde de pers hem af als een magere Bowie-imitatie en wilde het publiek niets van hem weten. Van de een op de andere dag groeide hij uit tot een commerciële ramp. Na zijn flop als rockartiest vond Jobriath zichzelf opnieuw uit als retro cabaretier. Een succesvolle carrière gloorde aan de horizon, maar de Aidsepidemie die in 1983 in New York om zich heen greep, werd hem fataal.

Lees ook:Meet & Greet met ‘The Voice of Holland’ kandidaat Paul Turner bij Think Pink
Lees ook:Eerste openlijke homo rechter Hooggerechtshof Nieuw-Zeeland
Lees ook:Geen Golden Globes, maar acht Oscar-nominaties voor ‘The Imitation Game’
Lees ook:Uitspraken minister homo-emancipatie zorgwekkend
Lees ook:Californië krijgt homovriendelijke gouverneur terug

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>