Thema Amsterdam Gay Pride 2013: Reflect

Woensdag 19 december 2012 begon de vijfde editie van Pink Christmas Amsterdam met een receptie in club NYX. Ineke Hemelaar, directeur van Stichting ProGay, keek in haar speech terug op het bijna voorbije jaar, maar ook vooruit. Thema van de komende Amsterdam Gay Pride wordt ‘reflect’. De Amsterdamse grachtengordel bestaat 400 jaar en de Canal Parade kan daarbij aansluiten door illustere roze Amsterdammers uit het verleden te eren. Hemelaar noemde Hellun Zelluf en Annemarie Grewel, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Overigens werd de wereldberoemde grachtengordel gegraven tijdens de hoogtijdagen van de sodomievervolgingen in Amsterdam: wellicht ook iets om bij stil te staan.

De inschrijving voor de botenparade begint een maand eerder, om deelnemers meer voorbereidingstijd te geven, zei Hemelaar. Ze deed een oproep aan creatieve geesten om ideeën te bedenken voor Europride 2016. Amsterdam doet er een gooi naar en ProGay steunt de gemeente bij het uitbrengen van een bid.

 

Deze jubileumeditie van Pink Christmas staat in het teken van verbinding en beleeft een primeur: voor het eerst slaan homo- en heterozaken de handen ineen, zei Hemelaar, op zaterdag 22 december tijdens de Pink Christmas Markt op de Zeedijk. De afgelopen jaren stond de roze kerstmarkt in de Reguliersdwarsstraat, maar bood met een paar roze kraampjes tussen dichtgespijkerde horecazaken en weinig publiek een armetierige aanblik. De Zeedijk ziet er zaterdag hopelijk feestelijker uit, met meer kraampjes en activiteiten en meer publiek. Tot en met maandag 31 december zijn er uiteenlopende roze activiteiten te beleven in de hoofdstad. Op het programma staan onder meer: de Drag Winter Olympics op donderdag 20 december op het schaatsbaantje op het Leidseplein, de roze markt op zaterdag van 14.00 tot 20.00 uur op de Zeedijk, openingsfeest Supertoys op 22 en sloffeest ‘Can You feel iT’ op 31 december in Club AIR en roze kerkdiensten op zondag 23 december en Eerste Kerstdag in de Keizersgrachtkerk Afgelopen zaterdag vond de Xmas Canal Parade plaats: die had niets met Pink Christmas te maken, maar was onderdeel van het Amsterdam Lights Festival. 

Lees ook:Pink Christmas 2012 in Amsterdam
Lees ook:Pink Christmas 2010 in Amsterdam
Lees ook:Pink Christmas 2011 in Amsterdam
Lees ook:Ellie Lust (Roze in Blauw) LesbiCOONingin 2011
Lees ook:Roze kerst 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>