Homoseksualiteit in India en de Indiase Cinema

Donderdag 6 oktober 2011 vindt in het kader van het Indian Film Festival Den Haag vanaf 18.15 uur een lezing in Filmhuis Den Haag plaats: ‘Homoseksualiteit in India en de Indiase Cinema’. Spreker is Michiel Baas van het International Institute for Asian Studies (IIAS). Aansluitend wordt de documentaire ‘I Am’ van Sonali Gulati over homoseksuele jongeren in India vertoond. Kassa/reserveren: 070–365.60.30 (kosten: 5 euro; bron: persbericht).

 

Twee jaar geleden besloot het gerechtshof van de Delhi dat artikel 377 in strijd was met de Indiase grondwet. Tot dan toe stond op basis hiervan op seks tussen mannen een gevangenisstraf van tien jaar. Het was een belangrijk moment voor de Indiase LGTB-gemeenschap, omdat dit voor het eerst was dat een officieel orgaan hun rechten erkende. De Indiase film (met name Bollywood) heeft in het verleden weinig tot geen aandacht gehad voor homovraagstukken. Daar lijkt nu geleidelijk verandering in te komen. De Indiase regisseur Onir was met zijn film ‘My Brother Nikhil’ de eerste die een mainstream film over homoseksualiteit in India maakte.

 

Zijn laatste film ‘I Am’ besteed hier opnieuw aandacht aan. Het grote publiek is waarschijnlijk nog het meest bekend met de megahit ‘Dostana’, waarin twee populaire acteurs doen alsof ze homo zijn om in de smaak te vallen bij een meisje. Hoewel de film het onderwerp vooral komisch benadert, heeft het homoseksualiteit wel direct in een groot aantal Indiase huishoudens geïntroduceerd. Recent werd ook bekend dat een aantal populaire Indiase soapseries het probleem van homoseksualiteit in hun verhaallijn gaan introduceren. En ook regionale, niet-Bollywood films lijken het onderwerp ontdekt te hebben. Zo verschenen het afgelopen jaar meerdere films in regiotalen als Gujerati en Bengali die homoseksualiteit als hoofd- of subthema hadden.

Lees ook:Gay India op Amsterdam India Festival
Lees ook:Eerste roze filmfestival in India
Lees ook:India anderhalve eeuw terug met strafbaar houden homoseksualiteit
Lees ook:Rechters India moeten bestuderen of homoseks strafbaar moet blijven
Lees ook:Pink Samosa bij COC Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>