Vijf generaals op defensieboot Gay Parade

Tijdens de Canal Parade, hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride, vaart dit jaar voor het eerst een defensieboot mee. Een tweede unicum: vijf generaals varen mee op zaterdag 6 augustus. Ze vertegenwoordigen bijna alle krijgsmachtonderdelen. ‘Het zijn natuurlijk wel bijna allemaal hetero’s’, zei landmacht majoor Peter Kees Hamstra, sinds 2001 voorzitter van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK). Hetero of niet: het is een mijlpaal voor de SHK en  een fraai statement.

Tot voor kort vond Defensie het niet gepast om in uniform aan een Gay Pride deel te nemen, iets wat toenmalig staatssecretaris van Defensie Jack de Vries ee npaar jaar geleden zelfs nog verbood. In 2009 mochten militairen op persoonlijke titel meevaren op de politieboot, de regeringsboor van minister Plasterk en de FNV-boot. Hamstra: ‘Zowel bij Defensie als bij de Pride is de laatste jaren wat veranderd. Bij de defensieboot moeten we niet denken aan een imposant marinevaartuig, maar een gewone gehuurde platbodem. De opsmuk blijft beperkt en op de boot varen zo’n tachtig mannen en vrouwen in uniform mee. Er is muziek, maar dansjes doen we niet.’

Lees ook:Homo militairen boos over verbod deelname Canal Parade
Lees ook:Defensie met eigen boot op Canal Parade
Lees ook:Militairen op Canal Parade platvloers
Lees ook:Militairen mogen in uniform in Canal Parade meevaren
Lees ook:Militairen mogen in uniform naar Gay Pride

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>