Half miljoen toeschouwers verwacht bij Gay Parade Berlijn

Zaterdag 19 juni 2010 vindt in Berlijn 32e keer de Gay Parade plaats, in Duitsland de CSD parade genoemd (Christopher Street Day). Er worden zo’n half miljoen toeschouwers verwacht. Thema dit jaar is: ‘Normaal is anders’. De parade begint om 13.00 uur met 53 praalwagens en talrijke groepen op de Kurfürstendamm. De organisatie roep deelnemers op om als engel verkleed te komen, om de Duitse hoofdstad  ‘Stadt der Engel’ te maken: ‘Sei ein Engel  und bring deine Flügel mit’. Wellicht met een knipoog naar de beroemde film ‘Der Himmel über Berlin’ uit 1987 van Wim Wenders, in ieder geval om te ageren tegen het ook in Berlijn toenemende geweld tegen andersgeaarden.

Vorige week alleen al waren er meerdere incidenten. Erwin Olaf zei onlangs woedend naar Berlijn te vertrekken, omdat hij de homohaat in Amsterdam beu is, maar misschien moet hij zich nog een keer achter de oren krabben: ook andere westerse Europese hoofdsteden hebben ermee te kampen. De CSD-parade is bij uitstek om ertegen te portesten: toen de politie in juni 1969 een inval deed in Stonewall op de Christopher Street in New York, waren homo’s die eeuwige razzia’s zat en sloegen terug. Sindsdien zijn  er over de hele wereld gay parades, meestal eind juni. In Berlijn is de slotbijeenkomst dit jaar bij de Brandenburger Tor en niet bij de Siegessäule, omdat die wordt gerestaureerd. Deze zuil (ter ere van de overwinning van de Duitsers op de Fransen in 1871) staat in de buurt van een vermaard cruising gebied in Tiergarten. Roze insiders beweren dat de gouden engel geen lauwerkrans in de lucht houdt, maar een cockring. Berlijns (homo) burgemeester Klaus Wowereit komt spreken, net als de fractievoorzitter van de Grünen.

Lees ook:Geruzie in Berlijn om Gay Pride Parade
Lees ook:Gay Pride Berlijn
Lees ook:Gay Pride Parade New York: ‘de mars der marsen’
Lees ook:Juni: gay-pride maand bij uitstek – de grote steden op een rij
Lees ook:Gay Pride: ‘The March’ in New York

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>