Coffeeshop Downtown Amsterdam bestaat 40 jaar

IMG_20160514_140537De afgelopen tijd leek het alsof in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat alleen nog maar homozaken gesloten werden, maar er  is ook goed nieuws: op 28 april 2010 viert Coffeeshop Downtown haar 40-jarig bestaan als eerste openlijke homocafé van Amsterdam. De kleine, maar hippe Coffeeshop Downtown werd in 1970 door Fokke IJsinga en Frits Blaauw geopend als ‘gewone’ espressobar. Er kwamen echter steeds meer homobezoekers en daardoor werd het café vanzelf het eerste openlijke homocafé van de stad. Andere homozaken waren tot dan toe nog afgeschermd door gordijnen voor de ramen en een portier die beoordeelde of mensen wel naar binnen mochten (bron: persbericht).

Coffeeshop Downtown had ramen en deuren van meet af aan wijd open staan en trekt daarmee tot op de dag van vandaag een gemengd en trendy publiek. Afgaande op de naam wordt soms gedacht dat bij Downtown ook softdrugs verkocht worden, maar dat is niet zo. Het is altijd een coffeeshop in de letterlijke betekenis van het woord gebleven, waar men terecht kan voor koffie, gebak en lekker en voordelig eten. Met haar 40 jaar is Coffeeshop Downtown de oudste nog bestaande horecazaak in de Reguliersdwarsstraat, die ook nog eens in het oudste nog bestaande pand (uit 1642) van de straat gevestigd is.

En dat is nog niet alles, want het is dit jaar ook nog eens 30 jaar geleden dat vanuit Coffeeshop Downtown de hoogtijdagen van de Reguliersdwarsstraat begonnen. Nadat de zaak was overgenomen door Frans Monsma en Guus Silverentand werden er vanaf 1980 grote feesten georganiseerd. Toen zij een jaar later ook nog Café April openden, groeide de Reguliersdwarsstraat vanuit beide zaken uit tot dé homo-uitgaansstraat van Amsterdam. De volledige en geïllustreerde geschiedenis van Coffeeshop Downtown is na te lezen op de website over de Reguliersdwarsstraat: www.reguliers.net.

Lees ook:Gay lunchroom Downtown Amsterdam weer open
Lees ook:Downtown sluit als oudste homotent in de Reguliersdwarsstraat
Lees ook:Els Iping heropent café ‘t Mandje
Lees ook:Homobar April gaat verbouwen
Lees ook:Homostraat Reguliersdwarsstraat heeft Engelstalige website

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>