Roze Zaterdag en Veteranendag op dezelfde dag

Dát wordt lachen, zaterdag 27 juni 2009 in Den Haag. Die dag kleurt de Hofstad roze op de jaarlijkse Roze Zaterdag, maar tegelijkertijd vindt in Den Haag op dezelfde dag de Nederlandse Veteranendag plaats. Nog maar twee weken geleden mochten militairen niet in uniform meevaren tijdens de Canal Parade. Volgend jaar lopen er hele volksstammen geüniformeerden door de roze stad. Was dát stiekempjes de reden, waarom de organisatoren van Den Haag Roze alvast aankondigden dat er volgend jaar in Den Haag géén parade komt? Weet de ene organisatie überhaupt van het bestaan van de andere af? Sterker nog: weten ze dat ‘hun dag’ op precies dezelfde datum én locatie plaatsvindt?

Láchen toch: twee optochten die elkaar wel eens zouden kunnen kruisen. Wie gaat wie dan voorrang geven? Blijven wij netjes voor de uniformen staan, of wachten zij op ons? Of, nóg leuker: vallen homo’s en geüniformeerden elkaar snikkend van ontroering in de armen en marcheren ze gebroederlijk en zusterlijk samen verder? Dát zou nog eens wereldnieuws zijn! Veteranendag was aanvankelijk gepland op de geboortedag van prins Bernhard: op 29 juni. Dit jaar viel die datum op een zondag: daarom werd Veteranendag verschoven naar de zaterdag ervoor. Dat is zó goed bevallen, dat de hoge heren van Defensie besloten om dit evenement in de toekomst altijd op de zaterdag vóór 29 juni te houden. In 2009 is dat  op zaterdag 27 juni: Roze Zaterdag! Veteranendag trok dit jaar 55.000 bezoekers, Roze Zaterdag in Tiel 40.000. Gaan die allemaal met elkaar mingelen?

Lees ook:Roze Zaterdag moet wijken voor Veteranendag
Lees ook:Plasterk komt op voor homomilitairen
Lees ook:The Hague Festivals en ‘Den Haag Roze!’ van start
Lees ook:Roze Zaterdag 2009 in Den Haag
Lees ook:Veteranendag verdringt ook Midzomergracht Festival

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Roze Zaterdag en Veteranendag op dezelfde dag

 1. Tonnie Tulle

  Hoor ik daar nu de tenen van Jack de Vries krullen?

    /   Reply  / 
 2. Gelezen in Vk

  Veteranendag voortaan op laatste zaterdag in juni

  ( gepubliceerd op 01 juli 2008 02:46 | bijgewerkt op 02:46 | Binnenland | Vk )
  DEN HAAG – De Nederlandse Veteranendag moet voortaan op een zaterdag plaatsvinden, opdat zoveel mogelijk mensen het jaarlijkse eerbetoon aan (ex)militairen kunnen bijwonen.

  Die wens hebben staatssecretaris De Vries van Defensie en de Tweede Kamer maandag neergelegd bij het Comité Nederlandse Veteranendag, dat het evenement organiseert.

  Geboortedag Prins Bernhard
  De officiële datum, 29 juni, is gekoppeld aan de verjaardag van wijlen Prins Bernhard. Op een doordeweekse dag kunnen scholieren (potentiële militairen) en actief dienende militairen (van wie velen veteraan zijn) zich echter moeilijk vrijmaken om naar de manifestatie te gaan.
  Afgelopen zaterdag trokken het defilé in de Haagse binnenstad en een bijeenkomst op het Malieveld zo’n 55.000 bezoekers, aldus het ministerie van Defensie. Het evenement was met een dag vervroegd, omdat de 29ste juni een zondag was.
  Vorig jaar in 2007, toen Veteranendag op een vrijdag viel, waren er ongeveer 35.000 bezoekers. Het slechte weer speelde de organisatoren toen ook parten.

  Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1038559.ece/
  Veteranendag_voortaan_op_zaterdag

    /   Reply  / 
 3. FH op Gay.nl

  In uniform naar Roze Zaterdag
  26-09-2008 | Opinie | Column

  Jack de Vries (CDA) is sinds vorig jaar staatssecretaris van Defensie. Hij is die wat Kuifje-achtige figuur die standaard als een soort wethouder Hekking naast premier Balkenende liep. Als staatssecretaris toont hij graag hoe conservatief en bekrompen dit kabinet is. Ik doel dan op het verbod dat deze CDA-staatssecretaris uitvaardigde om in uniform aan de Gay Pride mee te doen, met als reden dat deelname de waardigheid van het uniform aan zou tasten.

  Van 1993 tot 1995 was Jack officier voorlichting/journalist bij de Koninklijke Landmacht. Eerst als dienstplichtige, later als Beroeps Bepaalde Tijd.

  Zelf heb ik vanaf november 1993 mijn militaire dienstplicht vervult bij de Koninklijke Marine. Na een aantal jaren ‘Luitenant-ter-Zee-op-groot-verlof’ te zijn geweest, ben ik inmiddels ontslagen van alle verplichtingen bij de Marine.

  Mijn prachtige donkerblauwe uniform heb ik echter nog steeds in de kast hangen.

  Volgend jaar is de Roze Zaterdag 2009 in Den Haag. Zoals altijd is Roze Zaterdag op de laatste zaterdag van juni. Voor volgend jaar is dat op zaterdag 27 juni. Onlangs is bekend geworden dat de organisatoren van de Nederlandse Veteranendag volgend jaar hun dag ook graag op zaterdag 27 juni in Den Haag willen organiseren.

  Tot nu toe was de Nederlandse Veteranendag jaarlijks op 29 juni, de geboortedatum van Prins Bernhard. De wens van het Comité Nederlandse Veteranendag komt voort uit de ervaringen van dit jaar. In juni viel de viering namelijk op de laatste zaterdag wat het grootste aantal bezoekers aan een Veteranendag ooit opleverde.

  Ik ben er erg voor dat deze twee evenementen op dezelfde dag plaatsvinden in Den Haag en hoop dat er veel (oud-)militairen ook nog even op het Lange Voorhout komen kijken bij Roze Zaterdag.

  Dat zou een mooi signaal zijn naar deze bekrompen staatssecretaris en een extra pluim voor zijn voorganger.

  Vorig jaar namelijk liep de voorganger van Jack, staatssecretaris Van der Knaap, nog mee in de parade van Roze Zaterdag in Bergen op Zoom. Hij werd vergezeld door zo’n twintig militairen in uniform, waaronder zelfs enkele generaals. Eind jaren ‘70 liep, toen nog, Kamerlid Ed Nijpels (VVD) als één van de eerste politici mee maar het was nog niet eerder gebeurd dat een bewindspersoon meeliep.

  De verklaring van Defensie toen was dat de staatssecretaris en de militairen meeliepen uit solidariteit met homoseksuelen binnen de Krijgsmacht. De reden voor het deelnameverbod dit jaar aan Gay Pride is volgens een woordvoerder van Jack: “We willen ook niet dat militairen in uniform alcohol drinken of meedoen aan een carnavalsoptocht.”

  Tsja, misschien kan Jack eens kijken hoe de politie dat doet.

  In 2007 was de huidige staatssecretaris korte tijd communicatieadviseur bij adviesbureau Boer & Croon op het gebied van reputatiemanagement.

  Om de reputatie van Defensie (onder homo’s) te herstellen, nodig ik Jack van harte uit om volgend jaar in zijn uniform naar Roze Zaterdag te komen.

  Als hij dat op prijs stelt, zal ik dan mijn Marine-uniform weer eens aantrekken.

  ( Frits Huffnagel )

  Bron:
  http://www.gay.nl/article/13333/last/Column_%7C_Uniform_op_Roze_Zaterdag

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Veteranendag verdringt ook Midzomergracht Festival | Gay

 5. DH

  Tja die organisatie daar heeft zich mooi de kaas van het brood laten eten door bepaalde personen (of slecht bestuur). Te denken valt aan:
  .
  1. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (oud-spindoctor CDA en vertrouweling van J.P. Balkenende), die er voor gezorgd heeft dat Nationale Veteranendag van viering op 29 juni (=geboortedag Prins Bernhard) ‘zomaar’ werd verplaatst naar laatste zaterdag van juni (=27 juni), waar traditioneel Roze Zaterdag op valt.
  .
  2. Bovendien blijft onduidelijk of militairen officieel (in uniform) mogen meelopen op Roze Zaterdagen
  .
  3. (Roze) Parade door de stad Den Haag is door de organisatie geschrapt !

  ( of waren hier ook ‘bepaalde krachten’ aan het
  werk om dit tegen te houden …. ?!)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>