Café ’t Mandje in Amsterdam gaat weer open

Het roemruchte Amsterdamse café ’t Mandje van de al even legendarische Bet van Beeren gaat weer open. Dat kondigde ‘De Jakhals’ maandag op tv aan in ‘De Wereld Draait Door’. De oudste homotent van Nederland was sinds 1982 gesloten. Bet van Beeren overleed in 1967. Ze was lesbisch en stak dat niet onder stoelen of banken. In een leren jas scheurde ze op haar motor door de stad. In haar kroeg kwamen homo’s, hoeren, pooiers, zeelui en artiesten.

Als ze binnenkomers niet vertrouwde, deed ze een lampje aan, die de vorm van een uil had. ‘Uil’ was in homokringen de bijnaam voor hetero’s. Homoseksualiteit was verboden en nieuwkomers konden van de zedenpolitie zijn. Mannen met stropdassen hadden pech: Bet van Beeren sneed consequent de stropdassen af en hing die als trofee aan het plafond in de bar.

Lees ook:Bet van Beeren (café ‘t Mandje) krijgt eigen brug
Lees ook:Dolly Bellefleur op homoradio: Bet van Beeren
Lees ook:Café ’t Mandje viert 85 jarig bestaan met driedaags festival
Lees ook:Graf Bet van Beeren van ruiming gered
Lees ook:Japanse school houdt ‘Sex Change Day’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>